CEO Carsten Toft Boesen in front of Niras logo
Carsten Toft Boesen, administrerende direktør for NIRAS, fylder 60 år.
nyhed

Topleder gennem 19 år fylder rundt: ”Bestemt tilfredsstillende at se tilbage på NIRAS’ udvikling”

Som administrerende direktør for NIRAS gennem 19 år har Carsten Toft Boesen set virksomheden vokse fra 509 til 2.355 medarbejdere. Han har ledet udviklingen fra en overvejende dansk rådgiver til en ikke ubetydelig spiller på det internationale marked. Lørdag den 27. april 2019 fyldte han 60 år.

23. apr 2019

”I dag kan bilen finde vej af sig selv.” Sådan falder ordene, da Carsten Toft Boesen bliver spurgt til, hvad det betyder at have samme arbejdsplads i 34 år. I mere end tre årtier har bilen taget turen fra bopælen i Roskilde til NIRAS. Og i denne periode har manden og ingeniørvirksomheden fulgt hinanden.

De første 15 år var det især fagligheden, der fyldte. Som specialist og projektleder beskæftigede Carsten Toft Boesen sig især med vandressourcer og grundvandskemi. Men gradvist kom ledelse til at fylde mere: Først i 1992, hvor han blev chef for Vand- og Miljødivisionen og siden i år 2000, hvor han blev administrerende direktør for NIRAS.

”Det er bestemt tilfredsstillende at se tilbage på NIRAS’ udvikling,” siger Carsten Toft Boesen, når han bliver bedt om at kigge i bakspejlet efter 19 år som topleder. Set i bakspejlet er der nogle beslutninger, der i dag står frem som milepæle for NIRAS’ udvikling og vækker særlig stolthed, fortæller han.

”Vi valgte at investere i udviklingsbistand i stedet for at lukke det ned, som mange af vores konkurrenter gjorde i 00’erne. Den beslutning har bidraget til at gøre bæredygtighed til en del af NIRAS’ DNA, og det er en dagsorden, der bliver afgørende for fremtiden,” siger Carsten Toft Boesen.

Som markante vendepunkter fremhæver han desuden NIRAS´ fokus på tværsektorielt samarbejde, en fundamental reorganisering af virksomheden i 2010 samt fusionen med ALECTIA i 2017, der lagde grundstenene til udvikling af markedslederpositioner og forpligtende, strategiske partnerskaber, som kendetegner NIRAS i dag.

Kærlighed til faglighed

Det var på en oktoberdag i 1985, at 26-årige Carsten Toft Boesen havde første arbejdsdag. Som nyuddannet geolog overvejede han både at blive i den akademiske verden som forsker, og han søgte til Mærsk for at arbejde som oliegeolog. Men det blev i stedet til et job som hydrogeolog hos vand- og miljørådgiveren Terraqua, der nogle år tidligere var blevet en del af NIRAS.

I vindueskarmen på Carstens kontor står der en 20 kilo tung blok af bly-zink-malm fra minen ’Den Sorte Engel’ i Grønland. Den er en påmindelse om rødderne – virksomhedens såvel som direktørens. Han lægger ikke skjul på, at han af og til længes tilbage til udgangspunktet.

”Fagligheden er faktisk noget, jeg kan savne, og jeg elsker, når projektledere og specialister fortæller helt ned i detaljen, hvad de arbejder med. Man skal ikke være et sted som NIRAS, hvis man ikke synes, ingeniørprojekter og faglighed er fedt,” siger han.

Fødselaren holder kadencen

Den 27. april 2019 fylder Carsten Toft Boesen 60 år. I fritiden har han stadig behov for ”at brænde kalorier af” to eller tre gange om ugen. Tidligere var det løbeture, der gav sved på panden og ro til at ordne tankerne. I dag er det racercyklen. Han er langt fra indstillet på at geare ned, og det samme gælder for arbejdslivet:

”Personligt har jeg aldrig rigtig tænkt i langsigtede karriereplaner. Nu bliver jeg så 60 år og begynder at få spørgsmålet om, hvorvidt jeg snart skal på pension. Men jeg kunne egentlig godt se mig selv have samme job om måske op til fem år. Der er ikke sat nogen dato, men når bestyrelsen eller jeg selv synes, det er tid, så håber jeg på en anden funktion i NIRAS,” siger Carsten Toft Boesen.

Privatliv er noget NIRAS’ adm. direktør sætter pris på og værner om. Carsten er gift og har tre voksne børn samt et barnebarn. På hjemmefronten bliver slipset taget af – her er han ikke topleder.
”Jeg er ret god til at slappe af og tjekke ud, når jeg holder ferie. Er jeg ikke på arbejde, så er jeg heller ikke direktør. Derfor tror jeg heller ikke, de som kender mig, hvor jeg bor, ser mig som ’direktøren i NIRAS’. Den anonymitet sætter jeg stor pris på,” fortæller Carsten Toft Boesen.