Man working with a geoprobe. Mads Tonnes Meldhedegaard (MMEL)
NIRAS er i gang med at undersøge forureningen på Søndre Molevej i Køge, der tidligere husede kemivirksomheden Kemetyl.
NYHED

Lille lyskilde sladrer om forurening på Søndre Havn i Køge

En målesonde, der bliver banket 11 meter ned i jorden, giver et hidtil uset præcist billede af forurening og gemte kemikalier. Og det er en fordel for Køge Kyst, da området skal bruges til nye attraktive boliger.

30. okt 2019

Dakke, dakke, dak. En borerig – kaldet en Geoprobe - er ved at hamre en målesonde ned igennem jordlagene på Køge Kyst, hvor en tidligere kemifabrik har forurenet grunden kraftigt og efterladt en del kemikalierester.

I målesonden sidder en lille sladrehank i form af en lyskilde, som udsender UV-lys. Lyset får forureningen af kulbrinter i jorden til at lyse, og et kamera opfanger signalerne. Kameraet er koblet til en computer, som viser en tabel over, hvad sonden støder på, og hvor store mængden af forurening, der er.

Projektleder for Køge Kyst, Lene Jensen, forventer sig meget af måleteknologien, der sikrer, at man minutiøst kan kortlægge de forurenede arealer og i sidste ende rense grunden og få en paragraf 8-tilladelse efter Jordforureningsloven. Tilladelsen danner grundlag for, at Køge Kyst og Pensiondanmark, som har købt strandarealerne, kan sætte gang i byggeriet af leje- og ejerboliger på den forurenede grund.

Der må ikke være efterladt forurening.

”I det sidste års tid har vi anvendt traditionelle målemetoder, men nu vil vi gerne undersøge jorden mere præcist, så vi får renset det, der skal væk, og ikke flytter eller renser mere jord, end  nødvendigt. Målemetoden er en fordel for os, da vi nu har identificeret de stærkt forurenerede områder med meget fin nøjagtighed,” siger Lene Jensen.

”Vi undersøger, hvor langt ned forureningen går, så man ved, hvor langt ned man skal grave. Det handler om at blive klogere på omfanget af forureningen, og hvordan den har spredt sig,” siger Søren Helt Jessen, der er markedschef for miljø i NIRAS.

Grunden, der undersøges, er en del af den gamle Køge Havns industriområde, som skal omdannes til en ny bydel med grønne områder og havudsigt.  

”Og for at det kan blive nogle gode, attraktive boliger, som folk kan bo sundt i, så skal vi være sikre på, at jorden er oprenset rigtigt, så der ikke er efterladt noget forurening. Det er det arbejde, vi er i gang med det næste års tid,” siger Lene Jensen.

Hurtigere, billigere og mere præcist.

På computerskærmen viser en tabel, hvad målesonden støder på, og hvor store mængderne er.

”Det er ret fantastisk, at vi kan følge med i, hvordan forureningen har bredt sig live,” siger Søren Helt Jessen og fortsætter:

”Det betyder, at vi kan agere i forhold til, hvor vi skal placere den næste boring, og samtidig falder behovet for at tage almindelige jordprøver. Vores arbejde med at analysere jorden bliver både mere præcist, hurtigere og billigere, når vi får data med det samme,” forklarer han.

Læs mere

Geoprobe, der går 50 m i undergrunden

Optisk lys spotter forurenet jord i Sverige