Nyhed

En stensikker sensation i Hundborg

Max 0035Ed Asc

Bornholm har Rokkestenen, i Jelling har de runestenene og i Australien har de Ayers Rock. Med udgravningen af den 170 tons tunge Hundborgsten, kan borgerne i den lille by i Thy nu bryste sig med at have Danmarks 6. største sten, der på sigt skal trække turister til byen.

15. august, 2019

Født af store fjelde i Larvikområdet i Sydnorge og ført til Danmark i istiden, hvor gigantiske iskapper blev opbygget over Skandinaviens fjelde og skubbede den store Lavikit sten med sig mod Hundborg i Thy. Her levede den store sten et stille liv godt gemt i den jyske muld helt frem til 1938, hvor den daværende lodsejer for første gang stødte på stenen under en pløjning.

Geologisk sjældenhed

Stenen skulle fjernes, så landmanden begyndte at grave. Han gravede og gravede, men stenen blev kun større og større. Man vurderede herefter Hundborgstenen til at veje omkring 170 tons, hvilket gør den til en af de seks største sten i Danmark. ”En geologisk sjældenhed af rang” stod der dengang i den lokale avis. Alligevel blev Hundborgstenen efter kort tid dækket til igen.

Søren Bent Torp, der arbejder som Geolog ved NIRAS, hørte første gang om Hundborgstenen i 1988, mens han stadig studerede til geolog. Den store sten vakte Sørens geologiske nysgerrighed, og af flere omgange forsøgte han at få stenen gravet fri. Forskellige omstændigheder gjorde, at projektet aldrig lykkedes, men Søren glemte aldrig helt Hundborgstenen.

I starten af 2019 kontaktede Søren igen borgerforeningen, og nu var timingen perfekt. Kommunen var med på ideen, og i forbindelse med noget byudvikling var der endelig plads i budgettet, og arbejdet med fritlægningen kunne begynde.

Skal trække turister til egnen

Nu har stenen igen set dagens lys i Hundborg. Denne gang med hjælp fra moderne entreprenørmaskiner. I Thisted kommune har man store planer for den lige så store sten. Man forsøger lige nu at flytte stenen 50 meter til en lille plads, i håb om at trække flere turister til egnen. I et forsøg på at fastslå stenens størrelse, er den også blevet 3D scannet. 3D-scanningen kan også bruges til at lave minimodeller af Hundborgstenen, som kan sælges som souvenir og en lidt større minimodel skal opstilles i Hundborg by.

En grundsten for geologisk læring

Hvad der startede som en frivillig personlig interesse for Søren Bent Torp, er nu også blevet til en konkret arbejdsopgave i NIRAS, der rådgiver, i arbejdet med at flytte stenen til en ny position 50 meter nede af marken. Her har Søren blandt andet lavet styrke forsøg, så man ved, hvor meget jorden på den nye position kan bære. Samtidig ønsker kommunen, at stenen skal stå på præcis samme måde som isens tryk efterlod den - bare oven på jorden. Det kræver en speciel konstruktion, som Sørens Kolleger i NIRAS Building West har udtænkt. De er nu i gang med en 3D beregning, der skal fastslå hvordan stenen placeres helt optimalt på sin nye lokation.

Søren håber, at Hundborgstenen i fremtiden kan blive udgangspunkt for læring om geologi i området:

"På Mors og Fur har de klinter, hvor interesserede kommer og studerer geologi. Nu har vi Hundborgstenen, som også skal skabe opmærksomhed. Som et fyrtårn kan den lokke folk til og sætte fokus på alle de spændende geologiske seværdigheder, der findes i Thy".

Den fritgravede Hundborgsten set fra oven. Dronebilleder af Shanti LFE.


Søren på toppen af Hundborgstenen. Foto: Henrik Granat, GEUS.


Hundborgstenen har ligget på denne mark siden istiden. Foto: Shanti LFE.

Vil du vide mere?

Søren Bent Torp

Søren Bent Torp

Specialist

Aarhus, Denmark

+45 6039 4416

Se også: