Nyhed

Gratis grunddata skaber vækst for danske virksomheder

At finansministeren ved årsskiftet gjorde en række offentlige grunddata frit tilgængelige, er en gave til Danmark, mener NIRAS-direktør.

6. februar, 2013

’Som små børn med nye legoklodser’.

Sådan beskriver Allan J. Christensen, direktør for Informatik og Kortlægning, stemningen i geodatakredse, da finansministeren den 1. januar 2013 stillede en række offentlige grunddata gratis til rådighed for alle offentlige og private virksomheder.

De frie grunddata betyder, at alle spillere på datamarkedet kvit og frit kan bruge, kombinere og videreudvikle eksempelvis landkort, virksomhedernes CVR-numre, Danmarks Højdemodel og matrikelkortet samt en række andre data.

Allan J. Christensen, der er direktør for 80 geodata-specialister i NIRAS, mener, at de tilgængelige data kan forbedre danske virksomheders konkurrenceevne, stimulere innovation og skabe en mere effektiv offentlig service.

Data som motor for vækst

”De gratis data kan vi bruge til at bygge nye produkter og skabe innovation, vækst og arbejdspladser. Ikke bare hos os, men i de mange små og mellemstore virksomheder landet over, der med de frie grunddata som motor kan drive innovation og nytænkning fremad,” siger direktøren.

Allan J. Christensen ser tre konkrete vækstpotentialer:

 1. Klimasikring af bygninger
  Med det nye datagrundlag og de rigtige specialister på opgaven kan man ikke bare klimasikre eksisterende bygninger, man kan også inddrage klimasikring allerede i planlægningsfasen af nye bygninger og infrastruktur.

  "Udvikling af nye geodata-produkter inden for klimasikring kan skabe sikkerhed og spare virksomheder, borgere og forsikringsselskaber for milliardbeløb,” siger Alle J. Christensen.
 2. 3D-modellering
  Når virksomheder skal placere hovedsæder, kommuner udarbejde lokalplaner eller entreprenører bygge nyt, er viden om bygningens placering i forhold til fx skygge, lys og naboer afgørende. Ved at kombinere bygninger fra kortdata med Danmarks højdemodel har man grundlaget for at levere både enkle og mere sofistikerede 3D-modeller af samtlige bygninger i Danmark.

  ”I NIRAS udvikler vi 3D-bymodeller for både virksomheder og hele byer ved at forædle og udvikle de tilgængelige grunddata. Kort sagt kan 3D-modellering af bygninger skabe en helt ny måde at betragte byudvikling på,” fortsætter Christensen.
 3. Værktøj til at planlægge nye butikker
  Ved at integrere data fra CVR-registret med detaljerede kortdata får virksomhedskæder et fremragende planlægningsværktøj, der kan vise konkurrenternes placering og samtidig bruges til at vurdere afgørende elementer i processen, som lokalområdernes infrastruktur, parkeringsmuligheder og mulighed for varetransport.

Flere muligheder for opmærksomme kunder

NIRAS har ud over disse eksempler allerede en række andre idéer i støbeskeen, hvor specialisterne integrerer de frie grunddata i nye produkter.

”Vi mærker hver dag, at en lang række af vores kunder allerede er opmærksomme på de muligheder for udvikling, vækst og nye produkter, som de gratis data giver,” slutter en glad direktør.

Se også