Danmarks længste cykelstibro glæder sig til en god sommer

En cykelsti på betonbroer i Tange Sø kombinerer ønsket om trafiksikkerhed, motion, rekreative områder og æstetik.

28. apr 2014

Kan du ikke gå på vandet, kan du nu cykle

Under hurraråb og ring fra cykelklokker åbnede borgere, cyklister og Vejdirektoratet en knap én kilometer lang cykelsti langs Aarhusvej ved Tange Sø i Ans i vinters.

Knap halvdelen af stien ligger på to betonbroer, hvor den ene er 310 meter lang. Det gør den til Danmarks længste cykelstibro. NIRAS er rådgiver på projektet, og med projektleder Claus Wingender i spidsen lykkedes det at slå flere fluer med et smæk.

Hjælp til bløde trafikanter

Udgangspunktet var nemlig en rekreativ sti, der skulle lukke et hul i en stiforbindelse rundt om Tange Sø. Men undervejs i projektet så samarbejdspartnerne, at man ved at tænke kreativt også kunne lede bløde trafikanter væk fra den stærkt trafikerede Aarhusvej mellem Aarhus og Viborg. Problemet var nu blot at finde plads i landskabet til en dobbeltrettet cykelsti – og at få myndighederne med på ideen.

Tæt på en naturperle

Der var ikke plads til cykelstien mellem rastepladsen og Tange Sø, så det var nødvendigt at tænke kreativt. Den nye cykelsti blev derfor placeret på en lang stibro ud over søen.

”Jeg synes, resultatet er blevet rigtig godt. Broen falder smukt ind med omgivelserne, og cyklisterne kommer helt tæt på naturperlen Tange Sø. De får en førsteklasses udsigt ud over søen,” lyder det fra Peter Sveistrup Kristensen projektleder i Vejdirektoratet.

”Rastepladsen ved bredden af Tange Sø er i forvejen godt besøgt. Nu hvor det er muligt at komme helt ud på søen, bliver stibroen nok et populært udflugtsmål,” tilføjer han.

Potentiale for cykelstibroer

Danmark har omkring 120.000 søer, og Claus Wingender ser et stort potentiale for at bruge cykelbro-løsningen igen.

”Stiforbindelser ved vandkanten er smukke. De kombinerer ønsket om motion, rekreative områder og æstetik på bedste vis. Jeg er sikker på, at folk, der har cyklet langs Tange Sø, vil sprede deres begejstring, så ønsket opstår andre steder i landet,” siger Claus Wingender.