The people's meeting in Allinge on Bornholm
Flere end 100.000 mennesker gæstede Folkemødet på Bornholm 2015. KortInfo hjalp beredskabet med det kølige overblik.

Beredskab på festival

KortInfo hjælper beredskabet med overblik på Folkemødet

For første gang gik myndighederne ikke rundt med tre papirkort i lommen til 2015-Folkemødet på Bornholm. Nu er det hele samlet digitalt i KortInfo – og altid opdateret.

Dagen før 100.000 mennesker invaderede Allinge til det årlige Folkemøde, blev en brandhane påkørt i udkanten af byen, så den ikke længere duede.

I sig selv var påkørslen ingen katastrofe, men en fejlramt brandhane var alligevel vigtig information for de mange mennesker i beredskabet, der var med til at passe godt på, at Folkemødet forløb sikkert og i god ro og orden.

Brandinspektør Henrik Madsen tog da også ændringen i situationsbilledet med ophøjet ro:

”Efter jeg havde truffet beslutning om at nedlægge brandhanen, gik jeg bare ind og opdaterede vores brandhanekort i KortInfo. På den måde var informationen med det samme delt til alle, der havde brug for den,” siger Henrik Madsen.

Tre uopdaterede papirkort blev til ét digitalt

Hvis det samme var sket op til Folkemødet sidste år, havde situationen været en anden.

I 2014 blev begivenheden planlagt på ikke færre end tre forskellige kortplatforme. Folkemødesekretariatet havde deres eget kort med indtegnede scener, telte og toiletter. Dertil kom trafikkortet med busruter og afspærringer, og endelig var Bornholms Regionskommunes kortplatform med indtegnede huse, vandledninger og andre tekniske informationer. De to første kort som printede pdf’er, det sidste i regionskommunens kortprogram MapInfo.

Ud over besværet med at skulle sammenholde informationer tre forskellige steder betød setup’et også, at man aldrig kunne være sikker på, at kortene var indbyrdes opdaterede.

'KortInfo giver fantastisk tilgængelighed af data'

”Det problem er vi ude over nu. Med det hele samlet i KortInfo har vi fået en helt fantastisk tilgængelighed af data. Har du brug for en bestemt information, er det bare et enkelt klik, og så er den der. Selv ikke-kortmennesker kan forholde sig til det,” siger Henrik Madsen.

Et godt eksempel er, når beredskabet laver tilsyn i teltområdet, umiddelbart inden Folkemødet starter.

”Nogle gange kommer det bag på folk, at man skal anmelde og have tilladelse til at bruge gas til fx en grill. Når vi så går rundt nede i den voksende teltby, er det meget let lige at tage mobilen frem og tjekke, om et gasoplag er registreret,” forklarer Henrik Madsen.

Det kan lade sig gøre, fordi NIRAS har hjulpet med at få lagt de CAD-tegninger, som Folkemødesekretariatet alligevel laver over festpladsen, ind i KortInfo, og hvor NIRAS har hjulpet med at gøre oplysningerne søgbare. Samtidig har regionskommunen brugt anledningen til at udvikle og ændre en række opsætninger til eksempelvis navngivne visninger, brugerrettighedsstyring og forskellige kort til forskellige målgrupper.

Dermed kan informationerne om de enkelte telte sammenkobles med beredskabets oplysninger om gasoplag, automatiske brandalarmeringsanlæg, brandhaner, fyrværkeridepoter med mere.

Hemmelige data - og de offentligt tilgængelige

I alt er 19 forskellige lag blevet eksporteret som DWG- og TAB-filer til KortInfo. Oplysninger er delt op i en offentligt tilgængelig del og i en privat, mere teknisk orienteret del.

”Sådan noget som, hvad teltet hedder, og hvor toiletterne er, det skal alle kunne finde. Men elektrikernes kabeltræk og hvor de enkelte hotspot-routere er placeret, vil vi gerne holde for os selv. Så jeg ser frem til, at vi også på mobiltelefonen kan arbejde med adgangsbeskyttede data,” siger Henrik Madsen og henviser til det særlige Leaflet-modul, der gør det let at vise kort på mobiltelefoner og tablets.

Endelig har NIRAS også hjulpet med at få lagt et særligt kortgitter ned over Folkemødepladsen. For selv et webbaseret, elektronisk kort er ikke bedre, end de oplysninger, der bliver lagt ind i det.

”De enkelte elementer kan godt blive flyttet lidt rundt undervejs, men så er det godt at kunne sige ’kør ud i firkant AA3 og se på, hvad der er galt’,” lyder det fra brandinspektøren.

Visionen: KortInfo helt ud i brandbilens førerkabine

Som selvudnævnt kortnørd stopper Henrik Madsens tanker dog ikke ved at få samlet Folkemødets kort i én elektronisk løsning.

”Det kunne være superfedt, hvis min smartphone automatisk advarer mig mod ting som nærliggende fyrværkerilagre, når jeg er på udrykning, eller en ’find nærmeste nøgleboks- eller nærmeste brandhane-funktion.’ Vi har også en vision om at få KortInfo-skærme i udrykningskøretøjerne, så alle oplysninger som for eksempel brandhanekort altid er opdaterede,” lyder det fra brandinspektøren.

Få flere nyheder som denne

Tilmeld dig nyhedsbrevet for KortInfo. Du kan til enhver tid framelde igen.