Geoteknik er et erfaringsfag

Abc Helikopter 550X300

Anders Bjerregaard Christensen er specialist i geoteknik og vant til at flyve i helikopter til øde, arktiske områder. Han er netop i gang med sit mest interessante projekt til dato. Hvad det er, er desværre endnu fortroligt.

Anders Bjerregaard Christensen er specialist i geoteknik og har det bedst, når han sætter alle geodiscipliner i spil på én gang – geoteknik, geofysik, ingeniørgeologi og landmåling. Det gør han f.eks., når han rejser til Grønland og undersøger forholdene for eksempelvis vandkraftprojekter og andre store infrastrukturprojekter.

Specialistvejen valgte han i samråd med sin leder via medarbejderudviklingssamtaler for nogle år siden. Kompetencer inden for projektledelse er en selvfølge, men det er trinene op ad den faglige geotekniske stige, han brænder for.

”Jeg holder mig fagligt ajour via erfarne kolleger, eksterne, fagtekniske møder, internationale konferencer og kurser – senest var jeg i Holland. Men projekter, der udvikler, og hvor alle værktøjerne kommer i sving, er lige så vigtige, og der er NIRAS leveringsdygtig.”

”Når det så er sagt, sker den bedste læring gennem mange år med fingrene i jorden, så at sige.”

Ifølge Anders Bjerregaard Christensen er geoteknik et erfaringsfag. Du skal selvfølgelig kunne benytte den store palette af geoteknisk software, men det er erfaringer, der virkelig tæller, når du står og skal træffe en beslutning.

Grønland kickstartede karrieren

Karrieren begyndte med to år i Grønland hos ASIAQ (Grønlands Forundersøgelser). Derefter gik turen til Rambøll som geofysiker i to år, herefter NIRAS - med en lang tradition i Grønland og med polarekspertise som speciale - kunne lokke med nye udfordringer.

”Efter bare en måned hos NIRAS var jeg på vej igen til Grønland til nye udfordringer. Det giver et kick at sidde i en helikopter over Grønland som led i en undersøgelse og være med til at træffe beslutninger om nye anlægsprojekter. Og det skader ikke, at der går ren drengerøv i den, når vi flyver hjem fra siten,” siger en begejstret Anders Bjerregaard Christensen.

Viden forpligter

I NIRAS sætter han pris på sit tværfaglige samarbejde. Spændingsfeltet mellem geoteknik, miljø og bærende konstruktioner har ofte givet udfordrende opgaver som dybe bortgravninger af forurenet jord klods op ad store konstruktioner.

Det er dog ikke kun huller i jorden, der kan begejstre Anders. DR’s Koncertsal og fremtidige, store bane- og havneprojekter får også smilet frem. Viden forpligter, og han er opmærksom på at dele sin viden. Derfor giver han aldrig bare et resultat til en kollega, der kommer med et fagligt spørgsmål, men begrunder sit svar fagligt. Det afdækker ofte flere vigtige problemstillinger.

Flere spændende projekter

I disse dage har han travlt med et vandkraftprojekt i Sydgrønland samt et dæmningsprojekt og en havn i Nuuk. Og til sommer kan han se frem til en rekognosceringstur til dæmninger og tunneler i forbindelse med vandkraft i Grønland.

Og det fortrolige projekt? Ja, det sendte den dygtige specialist om på den anden side af jorden og stillede krav til ham ud over det sædvanlige. Vi får forhåbentlig snart mere at vide…

Vil du vide mere?

Anders Bjerregaard Christensen

Anders Bjerregaard Christensen

Seniorrådgiver Geoteknik, Civilingeniør M.Sc.Eng

Allerød, Denmark

+45 4810 4396

Se også: