Ditte, forskningsekspert får hånden på kogepladen inden for bæredygtig mobilitet

Ditte Ny

Mød Ditte Bendix Lanng som kom til NIRAS i august 2023 og arbejder med netop det, der er hendes passion og stærke faglighed - at skabe bæredygtige løsninger i byerne og lokalmiljøet. Ditte er senior specialist inden for bæredygtig mobilitet i infrastruktursektoren, og hun går stærkt ind for, at vi skal gøre byerne mere cykelvenlige og her spiller grøn omstilling og innovative tiltag ind.

Ditte forklarer det selv således; ”Vi skal lave en omstilling, der er respektfuld og kontrolleret, så den bliver ordentlig for både mennesker, miljø samt vores byers og lokalområders kvalitet. Vi er midt i en brydningstid, når det gælder udviklingen af vores byområder, landdistrikter og lokalsamfund frem mod mere bæredygtig mobilitet.  

Ditte er meget optaget af, hvad det er for en fremtid, vi gerne vil have og ikke mindst, hvordan vi planlægger den bedst muligt.

”Sammen med vores kunder er vi på en rejse, hvor vi udvikler det felt, så vi kan møde den store opgave med at sikre en grøn omstilling. Vi skal ikke alene levere på CO2, men spille sammen om de mål og den viden der er, for at skabe gode byer og lokalsamfund under hensyntagen til klodens fremtid. Det er en rigtig spændende udviklingsrejse.”  

12 års forskning og en miljødagsorden der fylder mere og mere 

Ditte kommer fra forskningsverdenen, hvor hun de sidste 12 år har været lektor og forskningsleder i Urban Design på Aalborg Universitet. Da muligheden bød sig i NIRAS, kunne Ditte nu arbejde med det, hun har forsket i de sidste 12 år. Hun kan sætte sin dybdefaglighed i spil, og som hun selv beskriver det ”få hånden på kogepladen” i omstillingsprocesserne, være med hvor tingene sker og skabe værdi for kunderne i NIRAS.  

”I NIRAS bliver min indflydelse på forandringen inden for bæredygtig mobilitet meget konkret i projekterne. Jeg kan være med til at styrke fagfeltet i mit team, være tæt på beslutningstagerne og få indsigt i, hvilke processer kunderne står overfor og være med til at styrke de løsninger, vi kan levere,” fortæller Ditte. 

Samtidig forsøger Ditte aktivt at bruge sine tidligere erfaringer fra samarbejder mellem universitetet, det offentlige, virksomheder og lokalsamfundet samt fra de faglige danske og internationale netværk hun er med i. 

”Det er afgørende for mig at styrke og dyrke indsigter og samarbejder.  Jeg er af transportministeren udpeget til et ekspertudvalg, jeg er gæsteprofessor på Northumbria University i Newcastle,England og er med i Klima- og Bæredygtighedsudvalget i Aarhus Kommune. I de netværk jeg har været med i, opstår der ofte meget innovation og stærke løsninger, når forskellige interesser og kompetencer spiller sammen. De erfaringer og kompetencer bruger jeg også her i NIRAS,” fortæller Ditte. 

Gode råd fra Ditte om karriere

Ditte tager udgangspunkt i hendes egne erfaringer og anbefaler, at man skal kaste sig ud i de opgaver, man får stillet, at arbejde med tingene og prøve af. Den vej igennem finder man ud af, hvordan man bedst kan bidrage i projekter og i opgaver. 

Dittes andet råd  er gribe de muligheder, der måtte opstå. Et arbejdsliv er langt og man behøver ikke følge en lige linje. Mange af de dygtigste mennesker hun kender, har prøvet sig selv af i mange forskellige sammenhænge og bruger også deres erfaringer fra frivilligt eller politisk arbejde, sport eller kunstneriske aktiviteter, aktivt i deres professionelle liv.

Projekter i faglig flyvehøjde og med potentiale for kompetenceudvikling  

Der er ingen tvivl om, at Ditte har et højt ambitionsniveau. Hun har en høj grad af nysgerrighed for både at gøre en reel og respektfuld forandring i bysamfundet samtidig med, at hun fagligt udvikler sig. 

Jeg lægger stor vægt på at arbejde strategisk, metodisk og kreativt. Jeg går op i, at projekterne både har faglig dybde og flyvehøjde, dvs. de vedrører flere sektorer og politikområder samtidig, og hvor mange fagligheder og interesser skal mødes. Jeg sætter også stor pris på at lære gennem projekterne, og hvor det er vigtigt, at vi kan lytte, navigere og spille konstruktivt ind. På den måde er projekterne også en kompetenceudviklingsproces, hvor nye erfaringer med strategi, samarbejder eller konkrete løsninger hele tiden kommer til,” fortæller Ditte. 

For Ditte er det også vigtigt at være et sted, hvor man spiller hinanden gode, hvor man er et hold, der arbejder sammen og giver plads til, at den enkeltes kompetencer kan udfolde sig og blive sat i spil.  

”Det oplever jeg i NIRAS, hvor bredden i fagligheder på tværs af forretningsenheder er en styrke og et udtryk for dybdefaglighed på mange felter,” afslutter Ditte.  

Vil du vide mere? Kontakt vores ekspert

Ditte Bendix Lanng

Ditte Bendix Lanng

Seniorspecialist

Aarhus, Denmark

+45 6011 4272

Læs også