At være stærkstrømsingeniør er endelig blevet lidt sexet

”Ingen fest uden el”, lyder ét af Eskil Berg-Sørensens mange humoristiske mottoer.

”Ingen fest uden el”, lyder ét af Eskil Berg-Sørensens mange humoristiske mottoer.

I den grønne omstilling er ingeniøren på vej tilbage som en af hverdagens helte. Stærkstrømsingeniør Eskil Berg-Sørensen nyder, at hans fag er med til at skabe sammenhæng i fremtidens elnet, hvor en stigende efterspørgsel stiller store krav til, at både produktion og transport af strøm sker så bæredygtigt som muligt. Og gerne så smart, at kabler og ledninger udnyttes så godt som muligt – der skulle jo helst være noget tilbage til vores børnebørn.

”Lad der blive lys”, sagde Herren – dagen forinden havde elektrikeren allerede trukket kablerne!

En blanding af humor og nysgerrighed har altid været hovedingredienserne i det, som optager Eskil Berg-Sørensen. Drengecyklen havde for eksempel to forlygter og en bremselygte. Og forsøg med loddekolben for at få lyset på teenageværelset til at blinke i takt med musikken kostede et par sikringer i eltavlen undervejs.

Afdelingsleder og el-ingeniør Eskil har armene i vejret over den store interesse for den grønne omstilling i Danmark og globalt.

”Endelig er det blevet lidt sexet at være stærkstrømsingeniør,” griner han.

Eskils karriereveje har altid været drevet af nysgerrigheden over for det ukendte – det ikke-prøvede tilsat tillært vedholdenhed har ført ham ud i og gennem mange spændende projekter. Lige fra han som elektrikerlærling hver dag i fire måneder fræsede riller – 100 m om dagen - til lys og stikkonkakter på Nationalmuseet i slut 80’erne, til han som ingeniør i dag står i spidsen for 12 el-rådgivere i en afdeling, der sjovt nok hedder ’Volt’. Tilfældigt? Gæt selv…

"Som afdelingsleder er  jeg spillende træner og brænder for projekterne og for at formidle min faglighed.”

Eskil Berg-Sørensen

Får det komplekse til at skabe sammenhænge i samfundet

Som stærkstrømsingeniør brænder han for høj faglighed og motiveres af at sætte sin teori og praktisk sans i spil inden for de elektriske systemer i forhold til f.eks. højspændingsledninger, el-transmission og kraftinstallationer og brand- og sikringstekniske installationer.

”Det er ofte megakomplekst, men faktisk meget smukt, når elektrofysik, mekanik og matematik går op i en højere enhed rent teoretisk, men især når det skaber sammenhænge i samfundet,” siger Eskil.

Elnettet skal udbygges, og data er nøglen

Det statslige transmissionsselskab Energinet, som ejer og driver den danske energiinfrastruktur, skal udbygge elnettet. Og ligeså skal de mange distributionsselskaber, som forsyner forbrugerne i sidste ende.

”Elnettet/distributionen er den vigtigste forudsætning for overhovedet at kunne producere og bruge mere strøm. Men, vi skal også turde udfordre hinanden. Hvor meget strøm har vi egentlig brug for? Der skal jo også være strøm til de næste generationer,” siger Eskil og peger på, at data er nøglen:

”Ladestandere skal for eksempel snakke sammen, så man ved og kan prioritere, hvornår man skal bruge strøm. Jo mere vi kender til folks brugsmønstre, desto bedre kan vi forudsige, hvornår der er behov for strøm,” siger Eskil og mindes en udstationering i Lagos, Nigeria, hvor el-leverandøren fordelte elforsyningen mellem forskellige bydele ved at slukke for strømmen flere timer hver dag. ”Vi gør det lidt smartere”, tilføjer Eskil.

Samfundsvidenskabelig mangfoldighed giver projekterne luft under vingerne

Eskil er stolt af, at NIRAS arbejder med den grønne omstilling og fremhæver medarbejdernes evner til at gøre tingene anderledes og finde nye løsninger.

”Vi er gode til at arbejde på tværs – biologer, sociologer, ingeniører, antropologer og økonomer sparrer med hinanden. De mange samfundsvidenskabelige facetter giver mulighed for at finde skæve og sjove løsninger, vi ikke har tænkt over før, og som vi kan koble til andre områder ikke kun el-teknisk, men også kommercielt,” siger Eskil.

Den helt rigtige løsning, når der opstilles ladestandere, er ikke kun et spørgsmål om tykkelsen på forsyningskablet. Det er mindst lige så vigtigt, hvor og hvor mange, man opstiller. Her kommer Eskils kollega, miljøøkonom Lars-Christian Sørensen ofte ind i billedet.

”Lars-Christian er super stærk til at sætte scenen med sine analyser, som inddrager cirkulær økonomi, bæredygtighed og ressourcer. Når projekterne får de rigtige fagligheder som f.eks. Lars-Christians tilført, får de for alvor luft under vingerne og giver værdi og mening for modtagerne,” fremhæver Eskil.

Spillende træner

En god arbejdsdag for Eskil er, når han kan dele sin faglige viden med kollegerne, hvad enten det er en hurtig prissætning eller udfordringer med at renovere føringsveje og installationer i et fredet observatorium i Botanisk Have.

”Jeg er drevet af at kunne være med til at gøre en forskel. At folk, når de spørger mig til råds, kan komme videre med deres arbejde og få den rigtige løsning ind i deres projekt. Som afdelingsleder er jeg spillende træner og brænder for projekterne og for at formidle min faglighed,” slutter Eskil.

Om Eskil Berg-Sørensen

Titel: Afdelingsleder

Uddannet: El-ingeniør/elektriker og skiinstruktør

Ansat i NIRAS siden: 2007

Født i 1968

Vil du vide mere?

Eskil Berg-Sørensen

Eskil Berg-Sørensen

Afdelingschef

Allerød, Denmark

+45 2047 6912

xx

xx

Relateret indhold