Indsigt

Få individuel, udvendig solafskærmning

DSCF6411 ABO

Applikationen er bl.a. blevet brugt i projekteringen af et stort kontorbyggeri i Billund, hvor en rund bygning med mange vinduer virkelig kan have stor glæde af en løsning med individuel solafskærmning.

Med NIRAS ShadingControl opnår du maksimalt brugerkomfort og flest timer med naturligt dagslys. Samtidig mindsker du brugen af køling.

8. marts, 2022

Hvorfor skal én sensor styre alle vinduer på hele facaden, når vi ved, at den ikke kan repræsentere dem alle?

Med NIRAS ShadingControl anvender vi data fra vores BIM-modeller til at styre den udvendige solafskærmning. Løsningen sikrer, at  solafskærmningen kun er nede i det tidsrum, hvor det er nødvendigt for det individuelle vindue. På den måde udnytter man tiden med naturligt dagslys maksimalt og dermed også brugerkomforten.

Samtidig er det mere bæredygtigt end traditionelle løsninger, fordi det kan mindske brugen af køling. NIRAS ShadingControl - Individuel solafskærmning gør også, at mængden af sensorer og ledninger er drastisk reduceret.

Problemknuser og nytænkende

Vores BIM-modeller er beriget med en stor mængde data, som giver en vifte af muligheder. Ved at have den spørgende og innovative tilgang til problemstillinger søger vi i NIRAS konstant efter nytænkende løsninger.

Sådan fungerer individuel udvendig solafskærmning

Løsningen indebærer en dataleverance, som kan indlæses til en database, der kan forbindes med CTS-systemet. Dataleverancen indeholder 16.200 (90x180) registreringer, som indikerer, om solens stråler kan ramme vinduet. I et scenarie, hvor der kun styres efter solintensiteten, er det muligt at styre alt udvendig solafskærmning ved at installere en solsensor på taget, der registrerer sol-intensiteten og data fra NIRAS ShadingControl.

Som totalleverandør af solafskærmningsløsninger ser vi et meget stort potentiale i bruge NIRAS ShadingControl i kombination med vores styringskoncept Sunsync. Ved at kunne styre solafskærmningen helt ned på vinduesniveau uden brug af ekstra sensorer, opnås der en optimal solafskærmning. Både i forhold til brugeroplevelserne og i forhold til den aktuelle indeklimastyring.

I en tid hvor det til stadighed bliver mere aktuelt at udnytte den passive solenergi som bidrag til varmeregnskabet, bliver dette produkt fra NIRAS endnu mere aktuelt. Det er en stor fordel, at dette produkt lægger op til en markedsstandard, som er tilgængelig for alle automatikleverandører.

Vi glæder os meget til at kunne introducere NIRAS ShadingContol i kombination med vores egenudviklede Sunsync-styringer for solafskærmning.

Peter Christensen, Teknisk Chef / Technical Manager, Blendex

Åbenlyse fordele

Et mere bæredygtigt valgt:

  • Minimerer energiforbruget til belysning eller køling.
  • Drastisk reduktion af komponenter, sensor og ledninger.

Højere brugerkomfort:

  • Brugerne får mulighed for mere dagslys.
  • Brugerne forstår, hvorfor den udvendige solafskærmning kører ned, når man kan se, at solen faktisk rammer vinduet.

Lavere anlægspris og mindre vedligeholdelse:

  • Mindre anlægspris, da der ikke skal installeres den samme mængde sensorer.
  • Mindre vedligeholdelse, da der kun er en sensor på taget, der skal rengøres.

En arkitekt-venlig løsning:

  • Sensorerne er ikke placeret på facaden, men på taget, hvor den ikke kan ses.
  • Det kan give bygningen et dynamisk udsende, når den udvendige solafskærmning følger solens bane.

Vil du vide mere?

Se også: