Projekt

Rådgiver for Urban Mediaspace Aarhus/DOKK1

Dokk 1 Aarhus Public Libraries (1)

Bibliotek, borgerservice, kulturhus, kontorlokaler, events, børnesal, legeplads i syv meters højde og en gong-gong, der bimler, når et barn fødes i byen, er samlet i Aarhus’ nye vartegn DOKK1.

27. juni, 2017
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark
  • Klient: Aarhus Kommune

Når indbyggerne i Aarhus låner bøger på biblioteket, tager de samtidig på besøg i et spektakulært byggeri. I indgangen til parkeringshuset hænger en storby med 2,5 meter høje huse omvendt i loftet. Lyden fra en syv meter lang gong-gong af bronze gjalder, hvert gang et barn bliver født i Aarhus. På legepladsen springer legebørn fra isflage til isflage. Fra vinduerne kan gæsterne skue ud til alle sider – over havnen, midtbyen med domkirken, den fritlagte å og byens nye havnepromenade.

På papiret er DOKK1 hjem for byens bibliotek og borgerservice, men bygningen er samtidig et kulturhus og forsamlingshus, et vartegn for Aarhus og del af Aarhus Kommunes største anlægsprojekt nogensinde – Urban Mediaspace Aarhus med et budget på to milliarder. Projektet Urban Mediaspace, som Realdania og Aarhus Kommune sammen står bag, har frem til 2017 forvandlet inderhavnen fra færge- og industrihavn til moderne byrum.

Fællesskab og livslang læring

Livslang læring, fællesskab, mangfoldighed, samarbejde og netværk samt oplevelser og kultur er nogle af kerneværdierne, som DOKK1 skal være rammen for. Ud over at gå på biblioteket eller ordne praktiske gøremål hos borgerservice kan indbyggere og gæster udefra deltage i foredrag, koncerter eller andre events i husets sale, koncentrere sig om bøgerne i studierum eller mødes over kaffen udenfor på trapperne, som forbinder bygningen med havnepromenaden. Børn kan boltre sig i salen børnelab.

En procent af byggesummen var øremærket til at udsmykke DOKK1 med kunst, hvilket blandt andet har resulteret i den omvendte storby Magic Mushrooms og Gongen, der spreder glædelige budskaber fra fødegangen.

P-anlæg parkerer bilen for gæsterne

En parkeringskælder med plads til 1.000 biler lyder måske i sig selv ikke voldsomt ophidsende. Men DOKK1’s fuldautomatiske p-anlæg er helt særligt – og Europas mest avancerede. Gæster afleverer bilen på en platform, der ligger lyst over jorden, og herfra tager teknikken over. Anlægget løfter bilen ned under jorden og parkerer den på en hylde. Efter besøget bringes bilen til overfladen igen.

Projektet Urban Mediaspace Aarhus består ud over DOKK1 af tre nye pladser og havnebyrum, omlægning af infrastrukturen til inderhavnen og forberedelser til byens letbane. Samtidig klimasikres midtbyen omkring Aarhus Å mod oversvømmelser. Blandt andet ved hjælp af sluser med åens udmunding og en højvandsbarriere.

NIRAS har fungeret som rådgivende ingeniør på Urban Mediaspace for totalrådgiver og arkitekt Schmidt Hammer Lassen Architects og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue.

28.000 kvadratmeter fælleshus

DOKK1 rummer 28.000 kvadratmeter fordelt på flere etager, hvoraf biblioteket og borgerservice udgør 17.500 kvadratmeter.

1.000 biler kan parkere i det fuldautomatiske parkeringsanlæg, som selv løfter bilen på lager under jorden.

Cykler kan parkere på DOKK1’s 500 cykelparkeringspladser.

Realdania og Aarhus Kommune står som partnere bag Urban Mediaspace, som Realdania har doneret væsentlige summer til.

Projektet har kostet ca. to milliarder.

Se mere på Urban Mediaspaces hjemmeside

Vil du vide mere?

Alex Laursen

Alex Laursen

Projektdirektør

Aarhus, Denmark

+45 2485 6326

Se også: