Projekt

Psykiatrisk afsnit i Esbjerg bliver til retspsykiatrisk i moderne rammer

Esbjerg Psyk

Komplet ombygning af psykiatrisk afsnit giver nye og moderne retspsykiatriske sengepladser i Esbjerg.

28. oktober, 2020
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark

Smukt placeret ved Dyrehaven, i den nordlige del af Esbjerg, finder man en række hvide bygninger med rødt tagtegl, der til daglig huser Psykiatrisk Afdeling Esbjerg. 

Bygningerne rummer patienter med forskellige psykiske udfordringer og vanskeligheder. Nu skal én af bygningerne omdannes til et retspsykiatrisk afsnit, som forventes indflytningsklar i september 2021.

Bygningen er projekteret ned til mindste detalje med øje for fleksibilitet over for kundens ønsker. NIRAS er totalrådgiver på projektet - under en totalentreprisekontrakt med Hans Jørgensen & Søn Entreprenør A/A - og rådgiver derfor om alt lige fra konstruktionsarbejde til vand og sanitet.

NIRAS har stor erfaring med at ombygge og udbygge i sundhedsvæsenet og har derfor stort kendskab til hvilke væsentlige faktorer, som spiller ind i projekteringsfasen af et nyt sundhedsbyggeri.   

Ombygningsfasen

Bygningen bliver omdannet til at kunne huse 15 patienter, hvor sikkerhed er af højeste prioritet. Ombygningsfasen rummer særligt tre tiltag, der transformerer bygningen om til et moderne retspsykiatrisk sengeafsnit.

Det nye afsnit skal indeholde et lukket gårdrum med mulighed for udendørsaktiviteter og en ny tilbygning med aktivitetsmuligheder samt modtagelse af patienter. Dertil kommer en komplet ombygning af det eksisterende afsnit, lige fra udskiftning af døre og vinduer til flere slusesystemer, med øje for sikring og trivsel over for personale og patienter.

Samme bygning ny anvendelse

Patienterne bliver behandlet i nye flotte rammer, i samme karakteristiske bygning, der er særligt målrettede til at huse 15 retspsykiatriske patienter i regionen. Bygningen beholder sin nuværende form udvendigt, men bliver fuldstændig omdannet indvendigt.

Samtidig skal bygningen leve op til de nyeste sikkerhedsstandarder og rumme adgang til forskellige aktivitetsmuligheder såvel inde som ude. Begge dele er især betydelige for retspsykiatriske patienter, der ofte har lange indlæggelser.

Derfor anlægges en ny funktionel have, som skal være et aktiv for det samlede retspsykiatriske af­snit såvel for personale og besøgende. I forlængelse af haven anlægges en ringmur, der medvirker til sikkerheden og samtidig give et grafisk udtryk til haven.

Selve ombygningen forventes færdig til september 2021.

Haven Esbjerg Retspsyk

Om Projektet

Det nye afsnit er en del af Psykiatriplan 2020-2024 og forventes færdig i september 2021.

Det eksisterende psykiatriske afsnit C bliver omdannet til et retspsykiatrisk afsnit med plads til i alt 15 patienter.

Den eksisterende bygning får en tilbygning på 100 m2, hvor der bliver rig mulighed for aktivitetsmuligheder og modtagelse af patienter.

Ombygningen af det eksisterende afsnit medfører en 2-lags sikring.

Projektet opføres i samarbejde med Hans Jørgensen & Søn Entreprenør A/S  og TKT Arkitekter.

Vil du vide mere?

Dennis Nedergaard Olsen

Dennis Nedergaard Olsen

Projektleder

Aarhus, Denmark

+45 2761 3911

Se også