Projekt

Overskudsjord fra byggepladser får bæredygtige funktioner

Reuse Of Soil Ns 07730 Foto Jeppe Carlsen (1)

41 millioner m3 jord. Det svarer til at fylde Telia Parken i København op med jord 68 gange. Så meget jord forventer NIRAS, der vil være i overskud fra byggepladser bare i Region Midtjylland henover de næste 12 år. I dag belaster overskudsjord både klima og budgetter ved CO2-udledende og dyr transport, men det vil et nyt strategisk værktøj lave om på.

19. juni, 2019
  • Sektorer: Miljø
  • Lande: Danmark

Vi er på Aarhus Ø, hvor gule veste og hvide hjelme er dresscoden, så længe nye bygninger tager form i den spirende bydel. En lastbil kører afsted med et stort læs af jord fra en byggegrund, men hvor kører den hen? Indenfor Aarhus Kommune er der ingen mulighed for at komme af med jorden.

Problemet er stort, udtrykker Jette Karstoft fra NIRAS, som er rådgiver på et nyt projekt om håndtering af overskudsjord:

”Vi har et projekt lige nu i Aarhus, som alene genererer 120.000 ton ren overskudsjord. Aarhus Kommune har ingen steder, der kan modtage jorden. Og det er dyrt at komme af med, så man kører gerne langt fx til Sønderborg, hvis prisen er bedre dér. Det koster i CO2-regnskabet at fragte jorden så langt med lastbil,” siger Jette Karstoft.

Kommuner kan spare CO2 og penge

NIRAS har i samarbejde med Region Midtjylland og de midtjyske kommuner udviklet et værktøj, som skal give overskudsjorden kortere transport og nye funktioner lokalt. Værktøjskassen består af et inspirationskatalog til, hvor man kan bruge overskudsjorden, en skabelon med en vejledning til at udarbejde en jordstrategi. Derudover indeholder værktøjskassen en regional analyse af jordproduktionen for 2018-2030 samt et prognoseværktøj til at beregne fremtidige mængder af overskudsjord fra byggeprojekter i kommunerne.

”Det er vigtigt, at kommunerne tænker på overskudsjorden, allerede når byggeprojekterne bliver født - ikke først når lastbilen er læsset,” siger Jette Karstoft. Prognoseværktøjet viser, at Region Midtjylland kan opnå en reduktion i udledningen af CO2 ækvivalenter på 78.000-81.000 ton ved at tænke i bæredygtig jordhåndtering. Det svarer til at spare CO2-udledning over et helt år fra ca. 4.200 danskere. Derfor giver projektet mening fortæller projektleder for jordhåndteringen i Region Midtjylland Susanne Arentoft:

”Det viser, at der er en stor klimagevinst i at hjælpe kommunerne med strategier for en mere bæredygtig tilgang,” siger Susanne Arentoft. Derudover kan Kommunerne også få en økonomisk besparelse på 50% ved at genbruge jorden lokalt.

Fra besvær til Bakkelund

Før Region Midtjylland fik udarbejdet jordstrategien, var Horsens Kommune i samarbejde med NIRAS i gang med strategisk jordhåndtering. Her bliver jorden brugt til gavn for lokalområdet, fortæller Henrik Ørtenblad, projektleder i Horsens Kommune:

”Vi bruger 200.000 ton overskudsjord til et nyt, rekreativt område, kaldet Bakkelund. I 2020, når projektet er færdigt, vil overskudsjorden skabe plads til leg, aktivitet og god udsigt i stedet for at blive en besværlig og miljøbelastende opgave for entreprenører og kommunen,” siger Henrik Ørtenblad. Før projektets start var området blot en nedlagt losseplads. Kommunen skal ikke grave dybt i budgettet for at lave Bakkelund. Parken bliver finansieret af de afgifter, entreprenørerne betaler for at komme af med jorden. Bakkelund bliver ikke det sidste projekt af sin slags i Horsens, hvor man allerede har nye projekter i tankerne som fx støjvolde og endnu et rekreativt område.

Et åbent værktøj

I Region Midtjylland er man begejstret for værktøjskassen, som man gerne ser andre kommuner og regioner blive inspireret af, fortæller Susanne Arentoft.
”Vi har gjort værktøjerne frit tilgængeligt på vores hjemmeside, så alle kommunerne i regionen kan få fat på den. Dog kan alle andre også se den, og vi håber selvfølgelig, at det også kan hjælpe kommuner i andre regioner. Bæredygtig håndtering af overskudsjord vil give god mening mange andre steder,” siger Susanne Arentoft.

Du kan finde værktøjskassen til at arbejde strategisk med jordhåndtering her.

Vil du vide mere?

Jette Karstoft

Jette Karstoft

Projektleder

Aarhus, Denmark

+45 8732 3220

Se også