Map representing the coverage of mobile network in South Zealand, Denmark
På Tjekditnet.dk kan du undersøge, hvordan mobildækningen er i dit lokalområde.

Dækningskort til Tjekditnet.dk

Danmarkskortet der giver overblik over hele landets mobildækning

Danskerne har fået mulighed for at sammenligne dækningen for de fire mobiloperatører på hjemmesiden Tjekditnet.dk.

Danmark er det første land i verden, hvor det er muligt at få et samlet overblik over mobiloperatørernes dækning. NIRAS har bidraget til udviklingen af dækningskortet for Energistyrelsen, og det vakte enorm interesse, da kortet blev lanceret. Tusindvis af interesserede rundt om i landet klikkede ind på hjemmesiden for at se, hvordan dækningen er i netop deres lokalområde.

Danmarkskort med dækning

På Tjekditnet.dk bliver du mødt af et dækningskort, der er farvelagt efter, hvor god dækningen er, hvor som helst i Danmark. På hjemmesiden kan du både sammenligne dækningen for tale og data, og du har mulighed for at zoome ud, så du ser dækningen for hele landet eller zoome ind på din bopæl. Ved at klikke på kortet kan man også se den procentvise dækning for den enkelte kommune, eller man kan se, hvor de enkelte mobiloperatører leverer 4G dækning.

NIRAS har udført arbejdet med at strukturere og visualisere de enorme mængder af data, som operatørerne leverer. De behandlede data bliver derefter sendt videre til Energistyrelsen, og NIRAS udstiller data via en række services til hjemmesiden Tjekditnet.dk. Dækningskortet bliver opdateret tre gange årligt, og det viser kun mobildækningen udendørs. 

Danmark er det første land i verden, hvor det er muligt at få et samlet overblik over operatørernes dækning

Hurtigt og brugervenligt kort

NIRAS omstrukturerer data således at det er lettere at manøvrere rundt i store mængder data. Det betyder konkret, at selvom du scroller rundt i dækningskortet og hopper fra København til Aalborg, sker det fuldstændig gnidningsfrit.

Løsningen består i, at data sammenlægges og struktureres i flere lag. Det betyder, at hele kortet ikke aktiveres, når du klikker rundt på dækningskortet. Det er kun det geografiske område og de udvalgte operatører, som du efterspørger, kortet henter frem. Det gør, at hastigheden og brugeroplevelsen på Tjekditnet.dk er langt bedre, end hvis det havde været hele kortet på en gang.

Stor erfaring med dækningskort

Baggrunden for, at NIRAS har udarbejdet dækningskortet, er, at de fire store mobiloperatører i Danmark er blevet enige om en fælles model for, hvordan de kan beregne deres dækning. Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, hvorunder Energistyrelsen er placeret, har samtidig haft et ønske om, at telemarkedet blev mere gennemsigtigt for den danske forbruger.

NIRAS arbejder i forvejen for tre af de fire mobiloperatører i Danmark, og erfaringen med dækningskort var derfor allerede stor, inden initiativet om det fælles dækningskort på Tjekditnet.dk. NIRAS bidrager desuden til udarbejdelse af selvstændige dækningskort, som mobiloperatørerne præsenterer på deres hjemmeside.

Læs mere om kortprodukter her. 

Farverne på kortet angiver, hvor god en datahastighed man kan forvente i et givent område. Lilla betyder en hastighed mellem 5-10 Mbit/s, mens blå og lysere blå betyder en højere, forventet hastighed.