Nyhed

Tilskudspulje skal forhindre markante prisstigninger på fjernvarmeregningen

100020 Besigitigelse 100604 Eng01

Staten har afsat 26 mio. kroner over de næste fire år til rådgivningsydelser for varmeværker, som har mistet de økonomiske støttemidler – de såkaldte grundbeløb.

7. maj, 2020

Omkring 200 danske varmeværker kan nu få glæde af en pulje på samlet set 26 mio. kroner. Tilskuddet er målrettet de decentrale, naturgasbaserede kraftvarmeværker, som i en årrække har modtaget statslig støtte – de såkaldte grundbeløb.

Grundbeløbene var en midlertidig økonomisk støtte, der blev indført i 2005 for at opretholde værkernes kraftvarmekapacitet. Ordningen ophørte dog helt i december 2019, hvilket har sendt nogle af kraftværkerne på gyngende grund og har betydet, at forbrugere i nogle byer har oplevet markante prisstigninger på varmeregningen – helt op til 10.000 kr. pr. forbruger om året.

Hjælp til at holde varmeprisen nede

Den nye tilskudspulje til grundbeløbsværkerne administreres af Energistyrelsen, og varmeværkerne kan søge om midler til rådgivning til og med år 2023, hvor ordningen ophører. Rådgivningen skal sikre, at de tidligere grundbeløbsværker får hjælp til at fremtidssikre deres varmeforsyning og holde varmeprisen nede.

Opgaven om at levere rådgivning har været i offentligt udbud, og den 4-årige rammeaftale med Energistyrelsen er blevet tildelt et konsulenthold bestående af NIRAS, PlanEnergi, Ea Energianalyse, BDO og Advokatfirmaet Energi & Miljø.

”Vi ser frem til at rådgive varmeværkerne om tiltag, der kan bidrage til en god og bæredygtig varmeforsyning for det enkelte værk og deres forbrugere. Det er en meget spændende opgave, og vi føler os rigtig godt rustet til den, da vi har et stærkt landsdækkende hold af specialister. Desuden har vi høstet rigtig god erfaring fra de seneste tre års arbejde med rådgivning til grundbeløbsværkerne. Vi glæder os derfor til at tage fat dér, hvor vi slap sidst,” siger Bettina Skjoldborg, projektchef i NIRAS.

Værker hilser støtten velkommen

Varmeværkerne kan søge om støtte til rådgivning om for eksempel forbedring af driften, fremtidige produktionsmuligheder og optimering af ledningsnettet mv. Udsigten til støtte bliver godt modtaget hos Hedensted Fjernvarme, hvor bortfaldet af grundbeløbene har ramt hårdt:

”Vi har brug for hjælp til at omstille vores varmeforsyning til nye teknologier og fremtidssikre hele driften – ikke mindst for kundernes og varmeprisens skyld. Den afsatte pulje til grundbeløbsværker er en god støtte til at kunne få overblik over nye produktionsmuligheder og få beregnet forskellige scenarier, der giver den billigst mulige fjernvarmeproduktion til gavn for vores forbrugere,” siger driftsleder Torben Alex Nielsen.

Læs mere om ordningen på Energistyrelsens hjemmeside.

NIRAS' eksperter er klar til at hjælpe med rådgivning. Her er det projektchef Bettina Skjoldborg og projektleder René Fonvig Hald.

Læs mere om energiproduktion og energidistribution her. 

Vil du vide mere?

Michael Lassen Schmidt

Michael Lassen Schmidt

Seniorprojektleder

Odense, Denmark

+45 6026 1852

Se også