Tårnby Forsyning dropper papir og kuglepen

Kom med og se, hvordan Tårnby Forsyning registrerer rustpletter og bænkebidere på en iPad.

05. dec 2014

”Og så noterer du bare, at vi næste gang skal holde øje med, om plamagen ovre til venstre er vokset.”

Allan Schwaner skriver en kort note på sin iPad og trykker OK. Han lukker glasdøren ud til sandfiltret og smækker håndfladen
mod lyskontakten på væggen.

Vi er på Tårnby Vandværk. Allan Schwaner er sammen med kollegerne Morten Krebs, Kasper Jensen og Flemming Mortensen i gang med at inspicere vandværket. For et halvt år siden foregik inspektionerne med papir og kuglepen, hvorefter krusedullerne blev sat i et ringbind.

Sådan er det ikke længere.

iPad’en har afløst de nussede papirer, og med it-værktøjet SmartInspect går eftersyn og inspektioner nu langt lettere.

Let at kalde frem

”Vi bruger SmartInspect til eftersyn af vandværker, boringer, vores vandtårn og på pumpestationerne. De har hver deres formular, som er let at kalde frem og udfylde,” siger driftsleder Bjarne Andersen fra Tårnby Forsyning.

Efter sandfiltrene går turen ned ad trappen til pumperne. Den blålige lysplet fra LED-lommelygten afslører, at lejerne har det fint, og at smøringen er helt i top.

LÆS MERE I NYHEDSBREV FOR FORSYNING, MILJØ & ANLÆG Grundvandsfattige Tårnby vil hente alt vand fra oven

Med en hånd på pumpehuset mærker Allan Schwaner efter, om pumpen er varm, og om der er uønskede vibrationer. Alt er, som det skal være, så der bliver hakket af i OK hele vejen.

En enkelt kan klare opgaven

Normalt kan inspektionen klares af en enkelt medarbejder, men fordi det er Allan Schwaners første gang, hjælper alle til med at udveksle erfaringer om, hvad man særligt skal kigge efter.

”Prøv at se her bagved, hvor røret går gennem væggen. Rustaftegningen på væggen må ikke blive større, end den er nu," næsten råber Morten Krebs, mens Allan Schwaner markerer opgaven i SmartInspect.

Stemmerne er hævet, fordi en kompressor rumlende insisterer på at forstyrre samtalen, og foretagendet lykkes til fulde, da den køleskabslignende brummen afløses af et hidsigt pfffsssst.

Sikrer systematik

Inspektionen fortsætter på græsset bag bygningen. Allan Schwaner låser dækslet til samlebrønden op og kigger ned i hullet, hvor rørene fra Tårnby Forsynings ti vandboringer samles.

"Hold kæft, der er mange bænkebidere," udbryder Allan Schwaner og noterer det i SmartInspect. Kollegerne beroliger med, at antallet af bænkebidere svinger med årstiderne, og at oktober plejer at være slem.

De enkelte inspektionsformularer er lavet med udgangspunkt i de gamle papirskemaer. Men efter at inspektionerne er blevet digitaliseret, kan driftsleder Bjarne Andersen glæde sig over, at opgaverne udføres langt mere systematisk end tidligere.

”Den største forskel på papirskemaet og SmartInspect er, at registreringen foregår direkte derude, hvor medarbejderne gør observationerne. Det sparer en del tid. Og når vi har fået data nok ind i systemet, kan vi trække statistikker på vores eftersyn. Dem kan vi så bruge til målstyring og til bedre at kunne forudsige, hvornår noget har brug for en kærlig hånd,” siger han.

Artiklen er oprindelig publiceret i december 2014-nummeret af Nyhedsbrev for Forsyning, Miljø & Anlæg.