Nyhed

Nyt due diligence-værktøj vurderer omkostninger ved at genopføre bygninger

Kb Hallen Okt 2018

NIRAS har lanceret et nyt værktøj inden for due diligence, der vurderer omkostningerne forbundet med genopførelsen af bygninger ud fra tre parametre.

21. november, 2018

Orkan, ulykker og brand. Der kan være mange årsager til, at en bygning bliver ødelagt. Som ejer kan det have uoverskuelige økonomiske konsekvenser, hvis man ikke har forsikringen i orden. Samtidig kan det være vanskeligt at vurdere, om man er over- eller underforsikret.

Da den fredede sports- og koncerthal K.B. Hallen i København brændte ned i 2011, var Kjøbenhavns Boldklub kun forsikret til at opføre en ny sportshal – ikke til en bygning, der præcist svarede til den gamle fredede hal. Der skulle både en ny lokalplan, fondsstøtte samt en lånegaranti på 50 mio. kr. til for at genopføre en ny, moderne hal med samme faciliteter som den originale.

Tre parametre giver retvisende billede

Grundet en stigende efterspørgsel lancerer NIRAS derfor nu et nyt værktøj inden for teknisk due diligence, der giver et billede af, hvor meget det koster at genopføre en bygning, hvis uheldet skulle være ude. Genopførelsesomkostningerne bliver vurderet ud fra tre konkrete parametre: logistik, kvalitet og kompleksitet.

Logistikparametret undersøger, hvor let det er at komme til og fra bygningen, og om det for eksempel er muligt at opstille containere og andet byggeudstyr.

Det andet og tredje parameter undersøger, hvilken kvalitet bygningen er bygget i, og hvor kompleks den er. Derudover medtager værktøjet blandt andet også nedrivning- og oprydningsarbejder, tilslutningsafgifter og entreprenørhonorar.

Er du helt dækket ind?

Peter Nielsen, markedsdirektør i NIRAS, er tilfreds med det nye værktøj:

”Vi kan nu præsentere en løsning for de mange – særligt internationale – kunder, der har efterspurgt det de seneste år. Med værktøjet har vi systematiseret vores beregninger på en overskuelig måde. De tre parametre giver et samlet billede af, hvor dyrt det vil være at genopføre en bygning, så kunderne kan sørge for, at de rent faktisk er helt dækket ind forsikringsmæssigt.”

Han uddyber: ”De tre parametre tager højde for, at det vil være dyrere at genopføre en bygning på Kongens Nytorv i København, fordi pladsen er trang og befærdet at bygge på, end det vil være at genopføre en bygning omringet af marker i Vestsjælland. Ligesom der er stor kvalitetsmæssig forskel på, om man bygger en lagerhal eller en kopi af Amalienborg Slot, samt om det er et komplekst byggeri som for eksempel et hospital eller ikke.”

Det nye værktøj er baseret på digitaliserede branchetal inden for byggeri og kan altså regne på forskelle i landsdele. Værktøjet har allerede vist sig at være en gevinst for adskillige kunder, herunder flere danske pensionskasser.

Se også