Nyhed

Island får sit første supersygehus

The New Landspitali Project 550X210

NIRAS skal bringe danske supersygehus-erfaringer til Island, hvor to hospitaler i hovedstaden Reykjavik nu skal slås sammen.

6. november, 2015

I 2023 åbner The National University Hospital of Iceland dørene for et nyt landshospital med plads til 600 patienter og yderligere 80 på et patienthospital.

Det nye hospital er en fusion af de to hospitaler Hringbraut Hospital og Fossvogur Hospital, og målet er at bygge et topmoderne supersygehus, der matcher kravene til behandlingsmetoder, større patientkapacitet, bedre patientfaciliteter og mere centraliserede hospitalsydelser.

Fusionen sker på hospitalet i Hringbraut, der foruden de 53.000 eksisterende kvm skal udvides med yderligere 75.000 kvm.

På Island siden 1980

Det er konsortiet corpus3, som har vundet opgaven. Konsortiet består dels af to arkitektfirmaer Basalt og Hornsteinar, dels af to rådgiverfirmaer VJI og VSÓ.

NIRAS er med som underrådgiver for den islandske rådgiver VSÓ, som NIRAS allerede i 1980 arbejdede sammen med for første gang - også i forbindelse med et hospital i Reykjavik.

Fra fødselshjælper til arme og ben

NIRAS’ opgave er delt op i to faser. Den første fase er som fødselshjælper med knowhow inden for sygehusplanlægning som fx strategi og rollefordelinger og review af det forprojekt, som corpus3 skal arbejde videre med.

Om byggeriet

  • Bygherre: LANDSPÍTALI HÁSKÓLASJÚKRAHÚS
  • Projektperiode: 2015-2023
    Byggeriet begynder i 2018
  • Størrelse af byggeriet: 128.000 m2 – 75.000 nybyg og 53.000 eksisterende bygninger

Anden fase byder på projektering inden for konstruktioner, bæredygtighed, VVS, ventilation, el, it, medicinske gasser samt specialudstyr som AGV (Automated Guided Vehicle) og rørpost.

Sygehusprojektet på Island kommer som en naturlig konsekvens af de mange opgaver, NIRAS løser i den danske sundhedssektor fx på Rigshospitalet, Det Nye Universitetshospital Aarhus og Nyt Odense Universitetshospital.

Knowhow 

Nu drager udlandet altså nytte af erfaringerne, og NIRAS’ referencer og CV’er var en udslagsgivende faktor for, at islandske VSO vandt opgaven, da de ikke selv ligger inde med ekspertisen.

Projektdirektør Mikael Skouby ser frem til at sætte NIRAS’ hospitalsviden i spil.

”Jeg glæder mig over, at NIRAS’ store knowhow inden for sundhed både er efterspurgt i Danmark og i udlandet. Det bekræfter os i, at det netop er os, der har en viden i verdensklasse, som der efterspørges,” siger han.

Vil du vide mere?

Mikael Skouby

Mikael Skouby

Projektdirektør

Allerød, Denmark

+45 4810 4328

Læs også