Nyhed

5 gode råd: Sådan undgår du skimmelsvamp i den oversvømmede kælder

Tag billeder af skaderne. Bryd fugtige gipsvægge ned – og tænd for varmen. Det er nogle af rådene til oversvømmelsesramte efter weekendens skybrud.

1. september, 2014

Sejler stole, bøger og andet inventar rundt i kælderen efter weekendens skybrud?

For tredje gang på fire år har et skybrud over København sendt både boligejere og beredskabet på overarbejde.
Oversvømmelsens trofaste følgesvend hedder skimmelsvamp – men heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at undgå den sundhedsskadelige vækst.

NIRAS har bedt biolog, cand.scient. Ole Vinther Frederiksen om at komme med fem gode råd til, hvad du skal gøre, når vandet og problemerne strømmer ind. Han er en af Danmarks førende eksperter inden for skimmelsvamp og har blandt andet rådgivet Stormrådet under tidligere oversvømmelser.

1) Tag billeder af skaderne

Selvom det er vigtigt at få ryddet hurtigt op, bør du gennemfotografere det oversvømmede område, inden du går i gang med at rydde op.

”Gå en tur med mobilen og tag billeder af alt, der er vådt og skadet. Det er god dokumentation til forsikringsselskabet. Husk at tage billeder, der viser, hvor højt vandet stod – typisk er der en linje på muren, der viser det,” siger Ole Vinther Frederiksen.

2) Smid ud

Bøger, tøj og andet sugende materiale står oftest ikke til at redde. Og slet ikke, hvis der er kloakvand indblandet i oversvømmelsen.

”Fjern alt, hvad der holder på fugten. Tag våde tæpper væk, og hvis du har linoleum eller anden belægning på gulvet, skal du også tage det af,” siger Ole Vinther Frederiksen.

3) Skær fugtige skillevægge ned

Har du en gipsvæg, der har stået under vand, er der dårligt nyt. Gipsen suger fugten til sig, og hvis der er isolering inde i væggen, virker det også som en svamp, der holder på vandet.

”Tag en stiksav og skær væggen ned 5-10 centimeter over højeste vandstand. Det er trods alt lettere at reparere en væg end at skulle sætte en helt ny op,” lyder rådet fra Ole Vinther Frederiksen.

4) Luft ud

Næste skridt er at sikre, at bygningen kan komme af med fugten.

”Åbn vinduer og døre – og tænd også for varmen, selvom det koster ekstra energi. Når varmeapparatet kører, sikrer det udtørring og ventilation i rummet. Og har man adgang til en affugter, er det oplagt at bruge sådan en også,” siger Ole Vinther Frederiksen.

5) Dræb skimmelpletter med Rodalon

Sporerne fra den frygtede skimmelsvamp er i kælderen umiddelbart efter oversvømmelsen, men først efter en uges tid, er de vokset nok til at kunne ses med det blotte øje.

”Hvis ikke du får tørret kælderen ordentligt, er der sort og grønt af skimmelsvamp efter en uges tid. Jo før, du dræber sporerne med Rodalon jo bedre, for så hæmmer du samtidig væksten af nye sporer,” siger Ole Vinther Frederiksen.

Endelig påpeger skimmeleksperten, at vand i kælderen som oftest er noget, der kommer igen. Derfor bør man overveje, hvad man fremadrettet kan gøre for at undgå, at det næste skybrud havner som en ufrivillig svømmehal i kælderen.

Vil du vide mere?

Ole Vinther Frederiksen

Ole Vinther Frederiksen

M. Sc.

Allerød, Denmark

+45 2920 7486

Se også