Torben løfter dit Excelark ét niveau – eller to

TKWO Potrait Small

Gå til din data scientist, når du har ondt i dine data. Torben Kirk Wolf arbejder for at opbygge en hel afdeling for data science i NIRAS.

Som seniordataanalytiker i NIRAS arbejder Torben Kirk Wolf for at effektivisere arbejdsprocesser. Apps, business intelligence og robotics kan lyde som komplicerede udviklingsprojekter – det må være tidskrævende og dyrt at udvikle! Men Torben kan bygge en app på bare én eftermiddag. Det er blevet muligt via udviklingen inden for data science, og Torben sætter en ære i at udvikle løsninger, som ikke er for komplicerede til, at han kan give dem videre til kollegerne. Data science kan nemlig skabe værdi på alle typer projekter.

Torben er oprindeligt uddannet civilingeniør i anlægskonstruktioner. På uni var han altid den, der blev hængende til sent om aftenen i projektrummet for at optimere et Excelark. Siden har han da også deltaget i Danmarksmesterskaberne i Excel, og da han fik job som geoteknikker, endte han også som Excel-eksperten, der udelukkende arbejdede med data-drevne løsninger på tværs af mange projekter.

Men da Torben begyndte i NIRAS, lagde han endegyldigt sin faglighed som geoteknikker bag sig. Nu er han data scientist på fuldtid og arbejder målrettet for at opbygge en egentlig data science-afdeling.

Hvorfor endte du i NIRAS?

Jeg var kommet til et punkt, hvor jeg sad lidt fast i min faglighed som geoteknikker. Selvom det ikke var mit indtryk ved allerførste øjekast, fandt jeg ud af, at NIRAS dels er helt vildt langt fremme i forhold til digitalisering. Og dels at det er en organisation, der har modet til at forfølge nye muligheder. Vi har softwareudviklere, Ph.d.-studerende inden for industrielle teknologier og kompetencer inden for machine learning, remote sensing og meget andet. Jeg synes, at vi er én af de mest digitale rådgivere, og her har jeg mulighed for at forfølge potentialerne inden for data science.

Hvad laver en data scientist?

Torbens definition:

  • Du skal have dyb forståelse for data og databaser
  • Du skal kunne analysere data med fx machine learning og være god til at visualisere data
  • Du skal have forretningsforståelse, så du kan skabe værdi med data

Hvor gode venner er du egentlig med Excel?

En aften for nogle år siden så jeg et Facebook-opslag om, at der var Danmarksmesterskaber i Excel. Først tænkte jeg; det dér gider jeg ikke! Men jeg blev alligevel nysgerrig og prøvede at løse den første opgave for sjov. Da der var deadline for, at den første opgave skulle sendes ind, kunne jeg godt se, at jeg næsten havde løst den. Så jeg gjorde den færdig og sendte min besvarelse ind. Jeg gik videre i konkurrencen – og da det samme skete i anden runde, begyndte jeg at tage konkurrencen seriøst. Jeg gik videre igen og igen og sluttede på en delt 4-5 plads. Det var virkelig spændende. Her lærte jeg noget ny teknologi at kende og tænkte; det her er jeg nødt til at bruge!

Hvad er dit mål for digitaliseringen i NIRAS?

Alle vores systemer skal tale sammen, og det skal være helt naturligt, at vi ikke printer ting ud længere eller manuelt kopierer data fra ét system til et andet. Alt dette skal automatiseres, og vi skal ikke ryste på hånden, når vi hører et ord som ’database’. Min vision med data science-afdelingen er, at om fem år vil NIRAS være den førende virksomhed i Danmark, når det handler om at integrere data science i den rådgivende ingeniørs arbejde.

Hvornår vidste du, at du ville være ingeniør?

Det gjorde jeg tidligt. Jeg kan huske, at jeg som 6-årig snakkede med mine forældre om, at jeg ville være LEGO-designer, fordi jeg manglede to klodser for at kunne bygge alle de ting, jeg ville. Da det gik op for mig, at det ville blive en kort karriere, ville jeg i stedet være arkitekt. Men da jeg fandt ud af, at jeg ikke duer til at være kreativ på kommando, besluttede jeg mig i en alder af ti år for, at jeg skulle være bygningsingeniør. Det holdt ved.

Hvad er en god arbejdsdag for dig?

Er god arbejdsdag er én, som ikke ligner den fra i går. Jeg kan godt lide at lave mange forskellige ting. Det er en god dag, når jeg sidder med høretelefoner på og hardcore-koder hele dagen. Men det ville ikke være fedt, hvis hver eneste dag var sådan. Det er også en god dag, når jeg går over i miljøafdelingen eller i byggeriafdelingen og hjælper med at skabe værdi ud fra komplekse datasæt. Og kundemøderne er måske det allerfedeste, når jeg føler begejstringen, for det jeg kan. I sidste ende er det dét, der driver mig: Når jeg føler, at jeg skaber værdi, har jeg det godt.

 

Vil du vide mere?

Torben Kirk Wolf

Torben Kirk Wolf

Chefkonsulent, Data Science

Allerød, Denmark

+45 2960 2666

Se også