Jesper giver fredet slot nyt liv

Jesper Boddum Augustenborg

I over to år har Jesper Boddum, der er specialist i bygningsbevaring og –restaurering, fulgt Augustenborg Slot på Als, der er blev gennemrenoveret. En drømmeopgave, hvor han mærkede historiens vingesus.

Ingeniør Jesper Boddum går rundt oppe under tagkonstruktionen på Augustenborg Slot. Som projektleder, fagansvarlig og kulturhistorisk rådgiver har han fulgt restaureringen af slottet fra barokslot til statslig arbejdsplads. Han betegner projektet som en ønskeopgave.

”Det er simpelthen guf, når man kan se de gamle mestres øksehug fra deres bladkile i bjælkerne,” siger Jesper begejstret.

De sidste to et halvt år har Jesper været helt opslugt af Augustenborg i forbindelse med, at Bygningsstyrelsen har ombygget og indrettet Augustenborg Slot til nye arbejdspladser for Landbrugsstyrelsen. Arbejdet er færdigt, og styrelsens 400 medarbejdere har indrettet sig i de royale omgivelser fyldt med stuk og 1700-talsstemning.

Nu følger en opgave med at restaurere slottets vinduer sammen med dygtige kollegaer.

Læs mere: Ombygning af historiske Augustenborg Slot er færdig

Ville være arkæolog

Oprindeligt ville Jesper havde været arkæolog, så arbejdet med at restaurere bevaringsværdige slotte og bygninger er en barndomsdrøm. Ud over Augustenborg Slot har Jesper også Gråsten og Koldinghus Slot på sit cv.

Jespers interesse for den danske kulturarv, restaurering, gammel byggeskik og -traditioner tog for alvor fart, da han i 2004 fik mulighed for at udføre byggeopgaver og stå for bygningssyn på en lang række af Danmarks mest seværdige og fredede bygningsværker under Den Kongelige Bygningsinspektørordning.

”Det lugtede jo trods alt lidt af at arbejde med gamle ting. Samtidig deltog jeg i en lang kursusrække om emnet ved Centeret for Bygningsbevaring i Kgs. Lyngby nord for København. Og ja, så var jeg solgt og har været det siden,” siger Jesper.

Livslang interesse og udvikling

Jesper føler sig privilegeret over at arbejde med de fagområder, som interesserer ham, og som faktisk har gjort det, siden han var et ungt menneske – Jesper er født i 1952.

På trods af 40 års ingeniørerfaring – heraf 15 års arbejde med gamle bygninger – kan han stadig føle sig udfordret, når der kommer ting, som han ikke tidligere har beskæftiget sig mig med. F.eks. i forbindelse med at indbygge el, edb, audio og ventilation i gamle bygninger, idet det er nyt hver gang – intet er standard.

"Selv om mit fagområde er et typisk arkitektdomineret område, så er det vigtigt, at man som ingeniør deltager i dialogen om vores kulturarv. Arkitekter og ingeniører skal lære at arbejde sammen. Vi kan ikke undvære hinanden, når vi skal have projekterne til at lykkes."

Jesper Boddum

Det motiverer ham, at han har ansvar, og at han stadig udvikler sig fagligt blandt andet gennem en fortsat efteruddannelse ved Centret for Bygningsbevaring.

Ingeniører og arkitekter skal arbejde sammen

Og Jesper mener altid, at det er vigtigt at prioritere samspillet mellem arkitekter og ingeniører.

”Jeg er også overbevist om, at selv om mit fagområde er et typisk arkitektdomineret område, så er det vigtigt, at man som ingeniør deltager i dialogen om vores kulturarv,” siger Jesper og fortsætter:

”Arkitekter og ingeniører skal lære at arbejde sammen. Vi kan ikke undvære hinanden, når vi skal have projekterne til at lykkes,” siger Jesper.

Video – Fra barokslot til statslig arbejdsplads

Se og hør Jesper fortælle om tre af de sværeste ingeniørudfordringer under renoveringen af Augustenborg Slot:

Vil du vide mere?

Jesper Boddum

Jesper Boddum

Konsulent

Aarhus, Denmark

+45 2028 5004

Se også