Hun ser overskudsjord og brugte mursten som en ressource

Jkt Dscf6380

Jette Karstoft er en rådgiver, der brænder for bæredygtighed, og hun vil gøre en forskel. Hun er en af Danmarks førende eksperter inden for bæredygtig jordhåndtering, og er en del af NIRAS’ talentprogram.

Da Jette Karstoft læste til diplomingeniør var hun sikker på, at hun skulle arbejde med at sikre rent vand i Afrika. Karrierevejen tog dog en uventet drejning, da Jette for 12 år siden blev ansat i NIRAS og i stedet kom til at arbejde med forurenet jord i Danmark.

Jette er specialist inden for jordstrategier og arbejder hårdt for, at man i byggebranchen skal se på jord som en ressource i stedet for noget, der bare skal transporteres væk. Dette budskab går hun ikke bare og pusler med, men bidrager fokuseret og struktureret uanset om det er med foredrag, breve til regeringen om det nye klimaudspil, opslag på sociale medier eller debatoplæg og artikler til medierne.

Selv om hverdagen er fyldt godt op, kan Jette slet ikke lade være med at få nye ideer til bæredygtige initiativer. Udover jordstrategier arbejder hun med prognoser for at genanvende byggematerialer og er også en del af NIRAS’ Talent Management Program.

Grøn omstilling til små og mellemstore virksomheder

Igennem talentprogrammet er Jette i gang med en lederuddannelse med undervisning, workshops og en afsluttende opgave, der naturligvis har et bæredygtigt budskab og handler om grøn omstilling. ”De små og mellemstore virksomheder har ikke mulighed for selv at ansætte en miljøkoordinator, og der kan NIRAS komme ind. Udover strategien kan vi også hjælpe kunden med konkrete handlinger til at føre strategien ud i livet,” fortæller Jette.

Jette nu ude og tale om grøn omstilling med en masse små og mellemstore virksomheder. ”Når man brænder for det, så smitter det heldigvis af på kunden”, forklarer Jette og håber, at hun kan motivere andre til at gøre endnu mere.

Ideologien driver værket

Enhver, der har arbejdet sammen med Jette, ved, at her driver ideologien værket. ”Mit drive er, at vi virkelig kan hjælpe og gøre en forskel for bæredygtighed i projektet”, fortæller Jette og tilføjer med et smil, at hun selvfølgelig godt ved, at NIRAS er en forretning, der ikke kan leve af ideologien alene. Derfor arbejder Jette altid for, at kunderne får så meget bæredygtighed som muligt ind i projekterne.

Afdelingsleder i NIRAS, Mette Neerup Jeppesen, der i mange år har arbejdet tæt sammen med Jette på  innovative projekter kalder Jette en succes. ”Hun er en fantastisk kollega, uselvisk og taber aldrig sig selv i en opgave. Jette går efter målet med teamånd og evnen til at lytte intakt. Dette kombineret med høj faglighed gør, at kunderne hurtigt følger sig trygge ved Jettes forslag og ideer”, fortæller Mette om kollegaen.

”Uden alle mine gode kollegaer og kunder kunne jeg ikke nå nogle steder,” pointerer Jette og understreger, at hun heldigvis har rigtig mange omkring sig, der arbejder for samme sag og giver plads til og bakker op om alle hendes initiativer som fx prognosearbejdet.

Prognoser af overskudsjord inspirerede til nyt forretningsområde

Ud af arbejdet med prognoser for bæredygtig jordhåndtering spirede pludselig en ny idé i Jettes hoved. Hvis man kunne forudsige jordmængder i byggerier mange år frem, så kunne man nok også gøre det samme med byggematerialer, altså for alle de sekundære råstoffer, man kan genanvende i bygge- og anlægsarbejde. Denne idé førte til flere spændende projekter.

”Der er jo nogen, der er nødt til at gøre noget. Ellers går det alt for hurtigt ned ad bakke for vores klode,” konkluderer Jette. Samtidig glæder hun sig over, at der heldigvis er mange, der gerne vil gøre noget godt for miljøet og kommer til NIRAS for at få kvalificeret hjælp til at få visionerne ført ud i livet.

Vil du vide mere?

Jette Karstoft

Jette Karstoft

Afdelingschef

Aarhus, Denmark

+45 8732 3220

Se også: