Holbæk-kontoret tiltrækker igen rekordmange ansøgere

Soren Helt Jessen Sje Ns 07338

Lige siden sin grundlæggelse har NIRAS’ Holbæk-kontor haft travlt. Nærheden til kunderne gør en stor del af forskellen. Søren Helt Jessen arbejder målbevidst på at omsætte den nærhed til forretning.

Da NIRAS’ Holbæk-kontor blev grundlagt i 2008, fik NIRAS 92 ansøgninger til det første stillingsopslag. I dag, hvor Holbæk-kontoret atter annoncerer efter medarbejdere, gentager situationen med et meget højt ansøgerantal sig. Der er kommet over 40 ansøgere til en stilling slået op i slutningen af februar. Det er bemærkelsesværdigt, fordi der især i dag er blevet stor kamp om arbejdskraften. Mange attraktive ingeniørjob står ubesatte hen andre steder, også i de store firmaer. Faktisk er ingeniørmangel en trussel mod mange virksomheders vækstmuligheder, både i Danmark og i udlandet.

Men NIRAS’ Holbæk-kontor har på grund af sin centrale beliggenhed i det Midt- og Vestsjællandske område været en succes fra dag et. Den, der etablerede kontoret, var Søren Helt Jessen. Det gjorde han i 2008, og dermed blev han NIRAS’ første kontorleder i Holbæk. I dag er han markedschef, men han er stadigvæk medarbejder på Holbæk-kontoret.

Læs mere om Holbæk-kontoret: Centralt placeret rådgiver.

Startede med fem medarbejdere

”Da vi startede, blev vi hurtigt fem medarbejdere, og vi havde travlt fra dag et. Dengang fik vi et kraftigt boost fra kommunalreformen. Den trådte i kraft året før og havde givet et tempotab i kommunerne, som derfor havde brug for rådgivere udefra,” siger Søren.

I dag, hvor Holbæk-kontoret har 14 medarbejdere og et mål om gradvist at nå op på 20, skyldes travlheden, at kontoret har fået godt fat i mange typer af kunder i Midt- og Vestsjælland. Lige som i starten fylder kommunerne i kundekartoteket. Men i dag er der lige så stor fokus på private kunder. NIRAS, som i alt har over 1400 medarbejdere, er den eneste af de store rådgivere, der er repræsenteret i dette store område – og for kunderne gør nærheden til deres rådgiver en stor del af forskellen.

”Vi har eksempelvis kun lidt over 40 km til Kalundborg, hvor flere af vores kunder, Novo Nordisk og Statoil, har store anlæg. Vi er også tæt på Roskilde. En anden af vores mangeårige kunder, Rockwool, ligger i Hedehusene ved Roskilde,” forklarer Søren.

Key account for store industrikunder

Industrikunder som disse er store og vigtige kunder for NIRAS, og de skal naturligvis have en enkelt person, som deres indgang til alle NIRAS’ services – en slags key account manager. Den rolle har Søren i forhold til dem.

”Som markedschef er det fedt at formulere en spændende og udviklende opgave sammen med en kunde og få nogle timer i kassen til kollegaerne. Men jeg varetager først og fremmest kundens interesser internt over for kollegaerne og har også den rolle at holde igen, når kunden ikke ønsker en løsning, der er større end som så,” siger Søren Helt Jessen.

Rollen som facilitator mellem kunden og kollegaerne er den, der giver ham mest energi, også i situationer hvor der endnu ikke er etableret et mangeårigt og tillidsfuldt samarbejde med en kunde.

”Jeg elsker at komme ud at netværke og vedligeholde og udbygge mine kontakter,” siger Søren, der på grund af sit salgsfokus og key account-rolle over for kunderne med årene er blevet svær at sætte i bås arbejdsmæssigt, såvel geografisk som fagligt.

Den mest mobile Holbæk-medarbejder

”Jeg arbejder lige så meget i Allerød, som i Holbæk. Et par dage om ugen hvert sted. Den sidste dag bruger jeg i snit ude ved kunderne,” fortæller han. Dermed er han den mest mobile af Holbæk-kontorets medarbejdere.

I Allerød ligger NIRAS’ hovedkontor med omkring 600 medarbejdere.
Søren bor i Høje Taastrup, og dermed ligger Holbæk i fornuftig pendlerafstand fra hjemmet.

Fagligt set er han med årene blevet generalist. Oprindelig er han uddannet miljøtekniker og senere teknisk miljøleder fra Danmarks Tekniske Universitet. Hans fagfelt er jordforurening. Dels i forhold til myndighedsbehandling, dels i forhold til udvikling af forurenede grunde samt udvikling af jordstrategier for virksomheder. Derfor er hans område som markedschef også miljø.

”30-50 procent af min tid er decideret faglig tid, hvor jeg arbejder på projekter for kunder. Resten af tiden er netværk, salg og møder, hvor jeg arbejder meget bredt og key account-agtigt,” forklarer Søren.
Det gør ham til en af kun få medarbejdere i NIRAS, der ikke har et betydeligt større internt krav om at anvende sin tid på debiterbare kundeopgaver. Men den trækkraft som hans salgsfokus har skabt, er naturligvis også værdifuld for en rådgivende ingeniørvirksomhed, der som NIRAS lever af at realisere mange tusinde projekter for kunder om året.

Opgaveomfang varierer – også i Holbæk

Sandt at sige har NIRAS’ Holbæk-kontoret ikke været en ubrudt succes frem til i dag. Det lille medarbejderantal og den specialisering, der trods alt er på kontoret, gør sårbar, selv om kontoret igen i dag er en succes. Så det er netop for at konsolidere kontoret og sikre levedygtigheden, at kontoret skal udvides til 20 medarbejdere. Men det gælder ikke kun Holbæk-kontoret, at udsving fra år til år i kundernes efterspørgsel påvirker forretningsomfanget. Det samme sker i den øvrige NIRAS-organisation og i en hver anden større privat virksomhed med så mange specialister og specialer som en stor rådgivende ingeniørvirksomhed.

Desuden demonstrerer antallet af ansøgere klart, at der er endnu en grund til at have attraktive videnstunge arbejdspladser i Holbæk: Det er et stærkt ønske hos de mennesker, der skal arbejde her. Danmark er endnu ikke blevet så skævt, at det nærmest er en naturlov, at højtkvalificerede mennesker på Sjælland kun ønsker at arbejde i Hovedstandsregionen.

Vil du vide mere?

Søren Helt Jessen

Søren Helt Jessen

Markedschef

Holbæk, Denmark

Født: 1964

Uddannelse: Miljøtekniker og senere teknisk miljøleder fra Danmarks Tekniske Universitet, 2002.

Tidligere: Orbicon 2001-2008, miljøsagsbehandler Københavns Amt 1995-2001, miljøsagsbehandler Københavns Luft 1993-1995.

Hos NIRAS siden februar 2008.

Rådgiver i forhold til jordforurening og eksternt miljø. Dels i forhold til myndighedsbehandling, dels i forhold til udvikling af forurenede grunde samt udvikling af jordstrategier for virksomheder.

Kontakt

Se også