Projekt

Havnebade skaber nyt liv i byen

Hasle Harbour Bath Bornholm

Hasles, Faaborgs og Aalborgs havnebade samler alt fra kajakroere og vinterbadere til børnefamilier på udflugt.

7. juni, 2017
  • SDG: #3
  • Sektor: Planlægning & Mobilitet
  • Lande: Danmark

Et højt hvin, et plask og et grin, når ungerne hopper fra havnebadets udspringstårn. På badets trapper nyder badegæster solens stråler med madpakkerne fremme. I bassinet tager motionssvømmerne hurtige crawltag.

Havnebade flytter ind i stadig flere danske byer, og her bliver badene samlingspunkt for en bred vifte af aktiviteter lige fra hyggeudflugter til kajakroning. Badene skaber nyt liv i området og er højt værdsat af brugerne, viser en evaluering, som NIRAS’ sociologer og antropologer har lavet for Lokale- og Anlægsfonden. Fonden har støttet opførelsen af havnebade i Hasle, Faaborg og Aalborg. Havnebadene fremmer græsrodsidræt og inviterer en bred målgruppe til bruge havnen aktivt. Folk vinterbader eller sejler i kajak uden nødvendigvis at være medlemmer af en klub.

Danmark er internationalt kendt for spændende løsninger, hvor vandet skaber byliv og aktiviteter. 

Esben Danielsen, direktør i Lokale- og Anlægsfonden

Indblik i havnebadernes livsverden

  • NIRAS har undersøgt havnebadene i Hasle, Faaborg og Aalborg gennem casebesøg med forskellige former for interview.
  • Interview’ene har givet viden om brugernes livsverden og brug.
  • Situationsinterview og hall-tests er suppleret med observationer og kortlægning af livet på havnen.
  • NIRAS’ antropologer og sociologer designer og udfører undersøgelser, der giver overblik og skaber forståelse for adfærd, motivation og behov.

Brugerne: ”Badet skal holdes smukt”

I NIRAS’ undersøgelse lagde brugerne stor vægt på havnebadenes æstetik. Vind, havvand og mange gæsters brug slider i sagens natur på konstruktionerne, og evalueringen anbefaler derfor at opføre fremtidige havnebade i materialer, der ikke kræver for meget vedligeholdelse, samt at sætte budget af til løbende reparationer.

Hyggebadning og motionssvømning skal adskilles

Evalueringen peger også på punkter, hvor der er plads til forbedringer. For eksempel er det vigtigt af indrette havnebadet opdelt til forskellige funktioner, så kajakroere ikke risikerer at sejle ind i småbørnsfamilien på badetur. Og bassinet bør opdeles med særskilt plads til hyggebadere og seriøse motionssvømmere.

Især kvindelige brugere ytrede også ønsker om bedre toiletforhold og steder til at klæde om.

Med NIRAS’ evaluering kan Lokale- og Anlægsfonden planlægge og udvikle bæredygtige løsninger for fremtidens havnebade på et solidt vidensgrundlag.

Vil du vide mere?

Gertrud Øllgaard

Gertrud Øllgaard

Afdelingsleder

Allerød, Denmark

+45 4810 4356

Se også