Harbour bath made of wood on Bornholm
Fri leg. Havnebadet inviterer indbyggerne til at lege og dyrke sport uden nødvendigvis at være medlem af en klub.

Evaluering af havnebade

Havnebade skaber nyt liv i byen

Hasles, Faaborgs og Aalborgs havnebade samler alt fra kajakroere og vinterbadere til børnefamilier på udflugt.

Et højt hvin, et plask og et grin, når ungerne hopper fra havnebadets udspringstårn. På badets trapper nyder badegæster solens stråler med madpakkerne fremme. I bassinet tager motionssvømmerne hurtige crawltag.

Havnebade flytter ind i stadig flere danske byer, og her bliver badene samlingspunkt for en bred vifte af aktiviteter lige fra hyggeudflugter til kajakroning. Badene skaber nyt liv i området og er højt værdsat af brugerne, viser en evaluering, som NIRAS’ sociologer og antropologer har lavet for Lokale- og Anlægsfonden. Fonden har støttet opførelsen af havnebade i Hasle, Faaborg og Aalborg. Havnebadene fremmer græsrodsidræt og inviterer en bred målgruppe til bruge havnen aktivt. Folk vinterbader eller sejler i kajak uden nødvendigvis at være medlemmer af en klub.

Danmark er internationalt kendt for spændende løsninger, hvor vandet skaber byliv og aktiviteter.

Esben Danielsen, direktør i Lokale- og Anlægsfonden

Brugerne: ”Badet skal holdes smukt”

I NIRAS’ undersøgelse lagde brugerne stor vægt på havnebadenes æstetik. Vind, havvand og mange gæsters brug slider i sagens natur på konstruktionerne, og evalueringen anbefaler derfor at opføre fremtidige havnebade i materialer, der ikke kræver for meget vedligeholdelse, samt at sætte budget af til løbende reparationer.

Hyggebadning og motionssvømning skal adskilles

Evalueringen peger også på punkter, hvor der er plads til forbedringer. For eksempel er det vigtigt af indrette havnebadet opdelt til forskellige funktioner, så kajakroere ikke risikerer at sejle ind i småbørnsfamilien på badetur. Og bassinet bør opdeles med særskilt plads til hyggebadere og seriøse motionssvømmere.

Især kvindelige brugere ytrede også ønsker om bedre toiletforhold og steder til at klæde om.

Med NIRAS’ evaluering kan Lokale- og Anlægsfonden planlægge og udvikle bæredygtige løsninger for fremtidens havnebade på et solidt vidensgrundlag.