Projekt

Danmarks første partikelterapicenter ligger i Aarhus

Niras Partikelterapicenter Skejby 105 Reduceret

Dansk Center for Partikelterapi (DCPT) bliver det første af sin art i Danmark og et af verdens førende inden for forskning og behandling af kræft med partikelbaseret strålebehandling.

  • Sektorer: Byggeri
  • Lande: Danmark

Dansk Center for Partikelterapi bliver en del af Det Nye Universitetshospital i Aarhus, DNU. Man forventer, at centret kan modtage patienter i rolige og trygge omgivelser i 2018.

Byggeriet af DNUs Dansk Center for Partikelterapi er en milepæl for kræftbehandling i Danmark og for dansk entreprenørskab, da ingen danske virksomheder tidligere har bygget faciliteter af denne art.

Store krav til bygning og udstyr

Opgaven er kompliceret, da det er essentielt, at designet af bygningen spiller sammen med de faciliteter, som bygningen skal understøtte. Det er især cyklonen, der danner protronstrålerne, man skal tage hensyn til. Det, der er vigtigt, er at minimere de risici, der er forbundet med at håndtere de tæt forbundne grænseflader mellem udstyr og bygning.

For at forhindre stråling til omgivelserne, udføres der op til fire meter tykke vægge og dæk. Derudover er der stor sikkerhed omkring udførelse af ventilation, køling og opsamling af spildevand fra bygningen.

Centret på ca. 9.000 kvadratmeter vil foruden cyklonen være indrettet med tre behandlingsrum, CT-, PET/CT- og MR-scannere, forskningsfaciliteter, ambulatorier og kontorer samt faciliteter for patienter, pårørende og klinisk personale.

Fokus på patienter, pårørende og personale

Gennem hele planlægningen er der lagt stor vægt på, at bygningen kommer til at fremstå så rar og imødekommende som muligt. Patienter, pårørende og personale kan derfor se frem til et stort, overdækket og grønt atrium, lyse træpanelvægge samt lysegrå gulve.

Byggeriet modtog WAN Future Projects Award 2016.

Rådgiver på design og bygherrerådgiver

NIRAS er underrådgiver til Royal HaskoningDHV i en totalentreprise med Hoffmann samt bygherrerådgiver i forbindelse med både totalentreprisen og indkøb af udstyr. 

Om Dansk Center for Partikelterapi

Der er sket afgørende forbedringer inden for strålebehandling med partikler de seneste år – en behandling, der i flere tilfælde vurderes som mere effektiv og med færre bivirkninger. Centeret bliver det første af sin art i Danmark og vil tilbyde behandling til patienter fra hele landet. Centret på ca. 9.000 kvadratmeter vil foruden cyklonen være udstyret med tre behandlingsrum, et forskningsrum samt faciliteter for patienter, pårørende og klinisk personale. Centret kommer til at indgå i DNU, men vil have selvstændig økonomi og projektorganisation.

Kontakt

Lars Nordenhof

Lars Nordenhof

Projektdirektør

Aarhus, Denmark

+45 2019 8791

Flere løsninger inden for samme sektor