Projekt

3D-modeller delt på tværs sparer tid i byggeprojekt

Sidsel Soya Laugesen Slau

Normalt er kontrol af betonelementer et sisyfosarbejde under store byggeprojekter som Brokvarteret i Aarhus. Boligbeton og NIRAS fandt på at dele hinandens 3D-modeller. Det halverede tidsforbruget og har perspektiver for hele byggebranchen.

24. februar, 2021
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark

Konstruktionsingeniør Sidsel Soja Laugesen sad og kedede sig bravt, mens hun kontrollerede en masse 2D-tegninger af betonelementer fra firmaet Boligbeton til en af karreerne i det nye Brokvarter i Aarhus.

Hun tænkte, at det kunne være fedt, hvis hun kunne udføre arbejdsprocessen hurtigere. Pludselig faldt hendes blik på en lille 3D-figur af en betonvæg nederst i hjørnet af tegningen.

”Hvis Boligbeton i forvejen tegner deres elementer i 3D, kunne vi bruge dem i vores 3D-modeller og udføre elementkontrol digitalt,” siger Sidsel Soja Laugesen fra NIRAS.

Sidsel tog fat i sin ingeniørkollega Andreas Bøving, der er god til at spotte muligheder for at digitalisere byggeprojekter, og han kunne hurtigt gennemskue, hvad der skulle til for at få Boligbetons og NIRAS’ 3D-modeller til at passe sammen geometrisk.

Meget mere på samme tid
”Vi har projekteret betonelementer i 3D i flere år, men det er relativt nyt at udveksle 3D-modeller med en samarbejdspartner i forhold til at udføre elementkontrol. Det krævede lidt nørderi at generere IFC-filer, men det lykkedes,” siger projektleder Kristian Bengaard Mogensen fra Boligbeton.  

Dirk Sparbomm fra NIRAS, der er BIM- og IKT-leder på projektet, mener, at det på rådgiversiden sparede tid, at NIRAS kunne udføre elementkontrollen digitalt.

Vi kunne se meget mere igennem på den samme tid. Visuelt kunne vi hurtigt få et overblik og se, om noget så forkert ud. Vi kunne både tjekke indstøbningsdel e på opstalter og planer, udførte udsparinger for installationer og overordnet udført kollisionskontrol og afklare, om udsparinger og installationer passer,” siger Dirk Sparbomm.

Efterlyser standardiserede data
Byggeribranchen kan blive bedre til at udveksle data og 3D-modeller, mener ekspertisechef i NIRAS Stig Brinck.

”En udfordring ved brug – eller rettere genbrug af data – er, at de data, man har, ikke altid er standardiserede, så man kan bruge dem på tværs af projekter,” siger Stig Brinck.

Digital betonelementkontrol i forbindelse med Brokvarteret er et skridt i den rigtige retning.

”Jeg tror, at det sætter gang i noget arbejde i forhold til at kunne modtage hinandens formater fremover. Det er spændende at udnytte de digitale muligheder, og vi vil gerne den vej stille og roligt,” siger Kristian Bengaard Mogensen og fortsætter: 

Mit råd er at springe ud i det, og se hvordan det går. Lige i dette projekt var det til NIRAS’ fordel, næste gang høster vi de digitale fordele,” siger Kristian Bengaard Mogensen.

Om Brokvarteret – en ny bydel med 700 boliger og erhverv
På den tidligere Stark-ejede trælastgrund ved Ringgadebroen og Godsbanen i Aarhus opføres en ny bydel på 57.000 etagemeter under navnet Brokvarteret.

Bydelen skal blandt andet bestå af 700 nye boliger samt et mindre antal detailforretninger. Boligerne kommer til at bestå af både ejerlejligheder, udlejningslejligheder, almene boliger samt ungdomsboliger.

Frem mod 2022 skal der opføres en karrébebyggelse fordelt på boliger, erhverv og p-kælder på P.

Byggefelt E består af 10.000 m2 boliger, heraf 2.000 m2 almene boliger.

Byggefelt F består af 7.000 boliger og erhverv, heraf 1.333 m2 almene boliger og ca. 370 m2 erhverv samt p-etage, depoter og teknik.

Samlet antal boliger i byggefelt E og F: ca. 220, heraf 43 almene boliger

NIRAS’ ydelser på Brokvarteret
Projektering af alle ingeniørdiscipliner, inkl. fagtilsyn, akustik, arbejdsmiljøkoordinering i projekteringsfasen (P) og IKT-koordinering