Nyhed

Statsministeren indvier Carlsbergs banebrydende vandrensningsanlæg

Carlsberg Twr 0396 Compress Mettef Closeup 1 (1)

Statsminister Mette Frederiksen indviede torsdag den 6. maj 2021 Carlsbergs nye vandrensningsanlæg på Fredericia Bryggeri, der nu er verdens mest vandeffektive bryggeri med 90 % genbrug af alt procesvand. NIRAS har spillet en central rolle i projektet, der danner grundlag for Carlsbergs bryggerier på verdensplan.

7. maj, 2021

Statsminister Mette Frederiksen indviede torsdag den 6. maj 2021 det nye, banebrydende vandrensningsanlæg på Carlsbergs bryggeri i Fredericia, hvor NIRAS har været projektleder under hele forløbet.

”Vi er enormt stolte over, at vi nu kan slå dørene op for det mest vandeffektive bryggeri i verden. Vores bryggeri i Fredericia har siden indvielsen i 1979 været blandt verdens mest effektive på vandforbruget, og nu går vi skridtet videre. Ved at genbruge procesvand i vores produktion, bliver vandspild stort set elimineret,” siger Peter Haahr Nielsen, direktør i Carlsberg Danmark.

Med anlægget sætter den verdensomspændende bryggerigruppe nye standarder for bæredygtighed inden for bryggerisektoren. Carlsbergs bryggeri i Fredericia vil således kunne genbruge 90 % af sit procesvand og dermed reducere forbruget af vand fra 2,9 hektoliter vand pr. hektoliter drikkevare til 1,4 hektoliter vand pr. hektoliter drikkevare.

Foregangsprojekt for Carlsberg på verdensplan

Da vand er afgørende for bæredygtigheden i de samfund, som bryggeriet opererer i, og rent vand er en prioritet i FN’s verdensmål, har Carlsberg en målsætning om at nedbringe sit vandforbrug markant. Det nye vandrensningsanlæg betyder, at Carlsberg fremover genbruger 90 % af sit procesvand på bryggeriet i Fredericia, hvilket er en væsentlig milepæl i Carlsbergs og bæredygtighedsstrategi.

”Vi har et mål om nul vandspild globalt i 2030. Som en global virksomhed har vi et ansvar for at støtte op om FN’s verdensmål og som bryggeri har vi et særligt ansvar for at komme vandspild til livs i vores globale produktion. Anlægget i Fredericia vil give os viden, der kan implementeres i vores bryggerier i resten af verden,” siger Carlsberg Group CEO, Cees ’t Hart.

Dermed opnår bryggeriet allerede nu Carlsbergs målsætning om at eliminere vandspild i 2030 som en del af bryggerigruppens bæredygtighedsprogram Together Towards Zero. Carlsbergs mål er at undgå al vandspild i produktionen, og vandrensningsanlægget i Fredericia skal tjene som foregangsprojekt for Carlsbergs øvrige bryggerier på verdensplan.

Målsætningen er at halvere det samlede vandforbrug i Carlsberg Gruppen på verdensplan fra 3,4 til 1,7 hektoliter vand pr. produceret hektoliter drikkevare.

Ny innovativ form for Total Water Management

”Med Total Water Management introducerer vi en ny innovativ og struktureret måde at evaluere og forbedre en virksomheds vandeffektivitet. Her indgår mulighederne for vandgenbrug på en sikker måde inden for blandt andet bryggeriindustrien, hvor kvaliteten af genbrugsvand skal være høj for at sikre de skrappe krav til fødevaresikkerhed. Som led i projektet har vi evalueret og sammensat en række relativt nye teknologier, som tilsammen sikrer en markant forbedret vandeffektivitet,” siger Søren Nøhr Bak, der som ekspertisechef i NIRAS har været projektleder på vandrensningsprojektet.

NIRAS’ eksperter har været involveret i alle faser af projekter og hjalp Carlsberg med at udvikle en komplet business case til vandrensningsanlægget. Derudover bidrog de også med at sikre godkendelser fra fødevare- og miljømyndigheder. Endelig stod NIRAS også for projektledelsen af opførslen af vandrensningsanlægget fra start til slut.

Dansk samarbejde på tværs af sektorer skaber bæredygtighed

”Vi er meget stolte over, at NIRAS har bidraget til dette banebrydende projekt. Carlsberg har en meget høj standard for bæredygtig omstilling inden for bryggeri- og drikkevaresektoren. Det gælder både vandforbrug, energi, arbejdsmiljø og emballage. Vi håber på at kunne hjælpe Carlsberg videre på denne rejse,” siger Søren Nøhr Bak.

Søren Nøhr Bak understreger, at anlægget også er et resultat af den langvarige tradition i Danmark for samarbejde mellem myndigheder, uddannelsesinstitutioner og det private erhvervsliv.

”Carlsbergs nye vandgenbrugsanlæg er fortællingen om, hvordan de danske miljø- og fødevaremyndigheder, de danske universiteter og industrien i årevis har samarbejdet om at skabe nye teknologier og løsninger, der både er til gavn for erhvervslivet og samfundet,” siger han.

Vil du vide mere?

Søren Nøhr Bak

Søren Nøhr Bak

Senior Expertise Director - Water & Sustainability

Aarhus, Denmark

+45 2025 7033

Se også