Nyhed

Sådan lokaliserer Clever de optimale placeringer til ladestandere

Sådan lokaliserer Clever de optimale placeringer til ladestandere

Clever bruger en online GIS-løsning udviklet i samarbejde med NIRAS for at finde de mest optimale placeringer til deres ladestandere

Det handler om beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Hvor skal fremtidige ladestandere til elbiler installeres, så de dækker mest effektivt og bedst muligt støtter den grønne omstilling? Det giver en online GIS-løsning, som NIRAS har udviklet i samarbejde med Clever, svaret på.

1. november, 2023

I dag udgør elbiler under fem procent af den samlede bilpark, viser tal fra FDM (april 2023). Hvis vi skal nå regeringens mål om 1.000.000 opladelige biler på vejene inden 2030, spiller udbygningen af Danmarks ladeinfrastruktur en afgørende rolle. Nem adgang til ladestandere er nemlig afgørende for at flere vælger elbilen til.

Danmarks største ladeoperatør Clever er i fuld gang med en omfattende udbygning af ladenetværket, som betyder, at man i dag kan lade på flere end 27.000 ladepunkter rundt om i landet. På arbejde, ved supermarkedet og på farten.

For at finde frem til de mest optimale placeringer for fremtidige ladestandere, bruger Clever en online kortløsning, der er udviklet i samarbejde med NIRAS.

”Når vi etablerer vores ladeinfrastruktur, er det ikke bare at sætte en prik på et kort og så ellers begynde at grave. Der er en masse faktorer, der spiller ind og som er helt essentielle at få afklaret allerede i researchfasen. Og her er NIRAS’ kort et godt redskab, da det giver os indsigter om alt lige fra naturbeskyttelse og biodiversitet til trafikintensitet og befolkningstæthed i det område, vi gerne vil etablere ladeinfrastruktur,” siger Mathias Langkilde Sukstorf, som er en del af det team, der udruller Clevers ladeinfrastruktur.     

Om systemet

NIRAS’ WebGIS-system KortInfo er den platform, hvor forskellige geografiske data som eksempelvis vejnet, trafik og befolkning kombineres med Clevers egne data.

Med løsningen kan Clever arbejde systematisk i deres planlægning af kommende ladestanderes placeringer. Ved hjælp af multikriterieanalyser udarbejdes scenarier, der viser de bedste placeringer i et givent område. Det kan f.eks. være tæt på indkøbscentre, knudepunkter eller andre steder, hvor det giver mening for bilister på farten.

“Vi har i NIRAS en lang tradition og dybdegående erfaring med rådgivning og systemudvikling relateret til geografiske data. Vi har arbejdet tæt sammen med Clever for at forstå deres behov og udfordringer, og vi har udviklet en løsning, der sætter Clever i stand til at træffe beslutninger på et velkvalificereret grundlag,” siger Søren Zebitz Nielsen, seniorrådgiver i NIRAS.

Vil du vide mere?

Søren Zebitz Nielsen

Søren Zebitz Nielsen

Chief Geospatial Consultant

Allerød, Denmark

+45 4299 0365

Jesper Rye Rasmussen

Jesper Rye Rasmussen

Projektchef

Allerød, Denmark

+45 2399 1488

Se også: