Nyhed

Offentlige indkøb for 310 milliarder skal blive grønnere

Img 6264 962X352

Kommuner og regioners købekraft kan puffe hele markeder i en mere miljørigtig retning med grøn efterspørgsel. Sekretariat for Grønne Indkøb har som målsætning, at det offentlige skal købe bedre og grønnere ind.

22. marts, 2018

Et endnu større fokus på at skabe efterspørgsel på de miljørigtige indkøb skal give flere grønne produkter på markedet. Det er én af de vigtigste ambitioner i Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøb, som drives af et sekretariat nedsat af Miljøstyrelsen.

Det handler for eksempel om at få kommunerne til at købe elbiler til hjemmeplejen og at vælge energirigtig LED-belysning til de offentligt ejede bygninger. Partnerskabet er en sammenslutning af offentlige organisationer, der forpligter sig på en række indkøbsmål.

”Hvert år indkøber det offentlige for 310 milliarder kroner. Hvis offentlige organisationer indkøber grønt, kan de være med til at skabe en efterspørgsel, så der produceres og udvikles flere grønne produkter. På den måde skabes et marked til gavn for miljøet,” siger Rasmus Nielsen, som er konsulent i NIRAS’ afdeling for Bæredygtighed, Ressourcer og Cirkulær Økonomi.

NIRAS skal drive Sekretariat for Grønne Indkøb

Han skal fremover gå forrest i arbejdet for at rådgive om og udvikle grønne indkøb. NIRAS har nemlig vundet opgaven om i de næste to år at drive Sekretariat for Grønne Indkøb for Miljøstyrelsen.

Sekretariatet skal rådgive kommuner, regioner og også private virksomheder om, hvordan de kan købe grønnere ind. Samtidig skal NIRAS være med til at udvikle nye værktøjer og beregningsmodeller, der kan hjælpe indkøberne og skubbe til den grønne udvikling.

”Som ansvarlig for driften af sekretariatet kommer NIRAS til at spille en aktiv rolle i udviklingen af grønne indkøbsmål i særligt den offentlige sektor – men også den private. Vi vil være ambitiøse på miljøets vegne og medvirke til at kvalificere det grundlag, der indkøbes ud fra,” siger Rasmus Nielsen.

En anden og vigtig del af opgaven er at drive Forum for Bæredygtige Indkøb. Her deltager både offentlige og private virksomheder. Her et det sekretariatets opgave at skabe et forum for videndeling, hvor både offentlige og private virksomheder kan sparre og få input til deres grønne indkøbsstrategi.

NIRAS har tidligere opgjort, at 70-80 procent af virksomheder og organisationers miljøbelastning kommer fra produktionen af de produkter, de indkøber. Derfor er der stort potentiale for miljøforbedrende tiltag på området.

Udvikle nye værktøjer

Som ansvarlig for sekretariatet skal NIRAS også være med til at udvikle nye værktøjer til indkøbere – eksempelvis værktøjer til at beregne totalomkostninger. Værktøjerne skal beregne, hvilke leverandører der tilbyder de mest miljøvenlige produkter og samtidig sikre fair konkurrence på markedet.

”Vi skal monitorere de grønne indkøb i Danmark. I bedste fald kan vi på et tidspunkt regne ud, om der er flere omkostninger ved grønne udbud, eller om det rent faktisk bliver billigere. Samtidig ønsker vi at beregne, hvilken betydning indkøbene har på den grønne bundlinje,” siger Rasmus Nielsen.

Kontrakten med Miljøstyrelsen løber over to år men med mulighed for forlængelse i yderligere to år. NIRAS er valgt som hovedrådgiver til driften af sekretariatet men vil også samarbejde med inVirke, Kathart, DIEH og Bird & Bird på projektet.

Læs mere om Forum for Bæredygtige Indkøb her.

Vil du vide mere?

Birgit Elin Munck-Kampmann

Birgit Elin Munck-Kampmann

Konsulent

Allerød, Denmark

+45 6026 1891

Se også