Nyhed

Bygge- og anlægsprocesser kræver færre aktører i fremtiden

Sidsel Ernstsen

Ifølge erhvervs-ph.d. Sidsel Katrine Ernstsen fra NIRAS er én ting sikkert: Byggeri og infrastruktur bliver disrupted på den ene eller anden måde.

28. juni, 2017

Fremtiden er ukendt – måske. Siden 1. januar 2017 har erhvervs-ph.d. og civilingeniør Sidsel Katrine Ernstsen siddet hos NIRAS og set ind i krystalkuglen:

”Måden, vi bygger infrastruktur og byggerier på i dag, er stadig meget konservativ. Vi ved, at disruptive teknologier kommer. Jeg forsker bl.a. i, hvordan NIRAS kan bruge disse i fremtiden, så vi ikke pludselig står udenfor.”

Teoretisk kan man opdele teknologier i to kategorier. Mens sustainable teknologier fokuserer på at forbedre deres eksisterende produkter og service i forhold til kundernes ønsker, sprænger disruptive teknologier typisk rammerne og tilbyder kunderne en ny form for værdi.

Smart asfalt og murstenslæggende robotter

”Et klassisk eksempel på disruptiv teknologi er smartphonen, som sprængte de gængse parametre for, hvad vi bruger en mobiltelefon til. Hvor batterilevetid og størrelse før var i fokus, blev de mange nye ekstra funktioner nu det mest værdifulde,” fortæller Sidsel Ernstsen.

”Mens Netflix har disrupted måden, vi ser tv på, kan fx kunstig intelligens og internet of things disrupte byggebranchen og infrastrukturområdet. Idéen med at inkorporere censorer i produkter kan resultere i asfalt, der selv fortæller, hvor der er kommet huller, og gadelamper, der kun lyser, når der er mennesker. Selvkørende gravemaskiner og robotter, der lægger mursten, er formodentlig også noget, vi vil se meget mere til i kommende år.”

Rollefordelingen skifter

Ifølge ph.d.-forskeren oplever vi i dag, at teknologierne i stadig højere grad bygger broer mellem brancher, som traditionelt ikke har noget tilfælles – som fx byggebranchen og sundhedssektoren, hvor virtual reality både bruges til at visualisere nye bygningskonstruktioner og til at smertelindre brandsårsofre.

”I bygge- og anlægsbranchen kan det være svært at spå om, hvordan de fremtidige arbejdsprocesser kommer til at se ud. En del af Sidsel Ernstsens opgave er netop at skrue op for det lange lys og se på, hvordan nye digitale teknologier – med udgangspunkt i andre brancher – kan ændre vilkårene og åbne mulighederne for vores branche på længere sigt”, siger koncerndirektør for Byggeri i NIRAS, Mads Søndergaard.

Værdistrukturen er allerede under forandring i byggebranchen. Det åbner nye muligheder for NIRAS som en af de væsentligste spillere i branchen.

”Her er målet at finde ud af, hvilke teknologier, vi skal satse på i vores fremtidige forretningsmodeller – og lige så vigtigt, hvilke teknologier vi ikke skal satse på. Vi har allerede investeret massivt i at udvikle og implementere digitale værktøjer og processer. Sidsels projekt er med til at understøtte den rejse, vi er på,” siger Mads Søndergaard.

Vil du vide mere?

Sidsel Katrine Ernstsen

Sidsel Katrine Ernstsen

Digitaliseringskonsulent

Allerød, Denmark

+45 6020 9745

Se også