Nyhed
Christian Aaskov Frausing arbejder 25 timer i NIRAS, mens han læser til civilingeniør på DTU. En ny erhvervskandidatordning gør det muligt.
26-årige Christian Aaskov Frausing var ikke klar til at sige farvel til alt det, et universitet tilbyder, da han dimitterede som diplomingeniør. Samtidig ville han gerne arbejde og som nybagt far bidrage til familiens økonomi. Derfor kom en spritny erhvervskandidat-ordning på det hele rigtige tidspunkt, da DTU gjorde det muligt at læse kandidatgraden på fire år i stedet for to og arbejde 25 timer ved siden af studierne.
Baggrunden for ordningen er et ønske om at give bachelorer en ny valgmulighed og skabe en bedre kobling mellem uddannelsessystemet og arbejdsmarkedets behov.
”Uddannelsen giver en virksomhed mulighed for at ansætte en ingeniør under uddannelse og dermed få en engageret og kvalificeret medarbejder, der løbende bliver opdateret med den nyeste viden inden for sit fagområde,” siger professor og institutdirektør for DTU Compute Per B. Brockhoff.
Alle taler om digitalisering
Christian er diplomingeniør inden for bygningsdesign fra DTU Byg. På kandidatoverbygningen har han imidlertid valgt at læse informationsteknologi på DTU’s Institut for Matematik og Computer Science, DTU Compute.
”I starten af min ingeniøruddannelse fulgte jeg et intro-forløb til programmering. Det var en øjenåbner. Jeg synes, at det er sjovt at arbejde med data på alle mulige måder, analysere og finde nye måder at anvende den viden, som implicit ligger i dataene,” siger Christian.
Hos NIRAS arbejder Christian sammen med specialister inden for bygningsrelateret data. I øjeblikket er han tillknyttet et projekt for Københavns Lufthavn, der netop i disse år bygger ud og om – her vrimler det med data.
Studiet kræver sin mand
Det kræver dog sin mand at få studie-, erhvervs- og familietid til at gå op i en højere enhed.
”Min ugentlige arbejdstid svarer til mere end en halv arbejds- og studieuge til sammen. Heldigvis har jeg en meget overbærende kone. Mit mål er at lære så meget som muligt på de fire år,” siger Christian.
Af samme årsag er det også Christians og NIRAS’ mål at finde projekter på sigt, som han kan løse i forbindelse med sine studier og på den måde kombinere de to verdenen og spare tid.
Mange fordele for NIRAS
Hos NIRAS refererer Christian til ekspertisechef Stig Brinck, der ser mange fordele ved at være first mover i branchen for rådgivende ingeniører, når det gælder den nye erhvervskandidat-ordning.
”For det først giver erhvervskandidatens kobling til universitet ny viden til NIRAS, og de studerende kan geare deres studie med noget relevant, som de kan bruge i praksis. For det andet skaber vi en rigtig god relation til DTU Compute både i forhold til at forstå instituttet bedre og lære, hvad vi kan bruge hinanden til. For det tredje kan vi spotte nye kolleger, og andre studerende kan læne sig op ad Christians erfaringer,” siger Stig Brinck.
Stig Brinck fortæller, at Christian er god til at udfordre kollegernes selvforståelse af at være ingeniører og den måde, de er vant til at løse opgaver.
”Vi er tit fokuseret på ’plejer’. Her byder Christian ind, når han for eksempel lige har haft et kursus på DTU, hvor de løser en problemstilling på en anden måde. Det er fedt at blive udfordret,” siger Stig Brinck.
Tænker på ham som en fuldtidsansat
Det, at Christian allerede er ingeniør og arbejder 25 timer i stedet for 7-8 timer om ugen som en almindelig studentermedhjælper, er også en stor fordel.
”Christian er en integreret del af teamet. Vi tænker ikke på ham som en studentermedhjælper, men som en fastansat, der videreuddanner sig på deltid,” siger Stig Brinck.