Teresa Japsen: Social geograf hjælper festivalgæster og folkemøde

selfie of a woman in front of a smart board screen. Teresa Albeck Japsen (TEJ)

Det sociale fællesskab på jobbet er en vigtig del af hverdagen for GIS-konsulent Teresa Japsen, som er stifter og formand for foreningen Unge & håbefulde. Når hun ikke laver mudderkort for Roskile Festival, har hun travlt med at udarbejde geodata til regioner, kommuner og virksomheder.

Efter gymnasiet meldte forvirringen sig hos Teresa Japsen: Hvad i alverden skulle hun dog studere? En geografi-flyer fra Københavns Universitet gjorde udslaget. Blandingen af ”vejr og velfærdsstat” var lige hende, og det er det stadig. De mange forskellige arbejdsopgaver inden for geodata og GIS – Geografisk Information System – er med til at give Teresa en alsidig hverdag.

Teresa arbejder som GIS-konsulent i NIRAS i Allerød, hvor hun blev ansat i 2011 efter først at have været studentermedhjælper under geografistudierne. Til daglig sidder hun og arbejder med geodata i alt fra højdemodeller til kommunemodeller, og så er hun stifter og formand af foreningen Unge & håbefulde.

Hvad er de sjoveste projekter, du har arbejdet på?

De sidste par år har jeg udviklet det såkaldte mudderkort for Roskilde Festivalen. Det viser, hvor der er størst risiko for at få sit telt oversvømmet af regn på campingområdet, og det var noget, jeg udviklede, da jeg selv skulle på festivalen. Det er sjovt at se, at det siden har afstedkommet en enorm interesse fra tusindvis af festivalgæster, der også gerne vil se, hvor de skal – og navnlig ikke skal – slå deres telt op, hvis det regner. Derudover har jeg også været med til at forsyne arrangørerne bag Folkemødet på Bornholm med den digitale platform KortInfo, så de i forhold til beredskab hurtigt kan få et overblik over, hvilke boder der for eksempel har toiletter, bruger åben ild eller har handicapparkering – alt sammen på en tablet.

Hvad giver det dig at være engageret i foreningen Unge & håbefulde?

Jeg tog initiativet til Unge & håbefulde, da jeg selv som nyansat stod i den situation, at jeg ikke kendte andre end de nærmeste kolleger i min afdeling. I Unge & håbefulde finder jeg et uformelt og overvejende ungt fællesskab, hvor man kan mødes på tværs af afdelinger, om man så er piccoline eller projektleder. Alene i Allerød er vi over 160 medlemmer. Udover det sociale samvær har jeg også fået udvidet mit arbejdsmæssige netværk. Sidste år lavede jeg for eksempel opgaver for 10 forskellige afdelinger. Det er ret sjovt at blive blandet ind i andre projekter.

Hvornår vidste du, at du ville arbejde som rådgivende konsulent?

Da jeg studerede, gik det hurtigt op for mig, at jeg ville arbejde i en rådgivende ingeniørvirksomhed. GIS er meget bredt og dækker over alt fra arkitektur til vejnet og vand, og jeg havde lyst til at arbejde med forskelligartede opgaver og for eksempel ikke kun med natur, hvis jeg arbejdede i Naturstyrelsen. Derfor passede det perfekt at arbejde i NIRAS. Her får jeg mange varierede opgaver, og med tiden er jeg kun blevet mere overbevist om, at jeg er landet det rigtige sted.

Hvad motiverer dig i dit arbejde?

Det er meget tilfredsstillende, at det, jeg laver, bliver brugt ude i verden, og at der bliver truffet beslutninger på baggrund af mit materiale. Samtidig er det spændende at have med kunder at gøre. Når man er ude hos en kunde i 7 timer, er det næsten som at være til eksamen igen. Her bliver man virkelig testet på sin viden.