Nanna er verdensmålsambassadør

Nanna Sofie Gudmandsen (NAGU)

Ingeniør Nanna Gudmandsen brænder for det bæredygtige byggeri, og med FN’s 17 verdensmål har hun fået en knage at hænge sine grønne ambitioner på.

Flere og flere virksomheder inddrager FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling i deres forretningsstrategier og målsætninger. Udfordringen er at gøre målene konkrete og ud fra dem at foretage til- og fravalg. Denne konsekvente tilgang til arbejdet med verdensmålene er fortsat en mangelvare i dansk erhvervsliv ifølge en rapport fra revisions- og konsulentvirksomheden PwC.

Her er der virkelig noget at tage fat på for ingeniør Nanna Gudmandsen. Hun er den første generation af de ’bæredygtighedsindfødte’ ingeniører. Og hun har som faglig udfordring og passion at få NIRAS’ kunder til at bruge verdensmålene som pejlemærker, når de går i gang med store byggerier som for eksempel metrostationer og kontordomiciler.  

Senest har hun hjulet Metroselskabet, da de efterspurgte inspirationer til, hvordan FN’s 17 verdensmål spiller en rolle i fremtidige metrolinjer, og Aarhus Vand, der er gået i gang med at bygge et nyt, bæredygtigt kontorhus til deres medarbejdere.

”Jeg er vild med at være ambassadør for bæredygtigt byggeri. Jo flere erfaringer vi får fra vores kunder, des bedre bliver vi til at forstå, hvordan målene spiller ind i deres forretning og byggeprojekter. Flere kunder er overrasket over, hvorfor de ikke helt naturligt tænker verdensmålene ind i deres projekter og f.eks. sætter krav til deres leverandører. Næste skridt er, at byggebranchen begynder at udveksle erfaringer i stedet for at arbejde med hver deres egne værktøjer og koncepter. Det vil jeg gerne opfordre til”, siger Nanna.

Værktøj til bæredygtigt byggeri

I NIRAS var hun også den første til at række fingeren i vejret, da ledelsen i byggeri nedsatte et udvalg, der skulle arbejde med initiativer inden for bæredygtigt byggeri. Nanna fik rollen som turguide for kollegerne inden for byggeri på rejsen med at få FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling ind under huden og ud i NIRAS’ projekter.

Et af initiativerne, som Nanna har været fødselshjælper på, er procesværktøjet SDG Measure, som kan hjælpe med at finde ud af, hvordan et byggeri bliver så bæredygtigt som muligt.

”SDG Measure kan hjælpe med at måle  forskellige parametre og finde frem til, hvordan for eksempel solceller, træ eller genbrugsmaterialer påvirker byggeriets bæredygtighed. Med værktøjet kan vi hjælpe kunder med at oversætte verdensmålene til deres byggerier og gøre bæredygtighed målbart,” forklarer Nanna.

Rollemodel for næste generation af ingeniører

Og det med at skabe rum og byggerier, der giver mening, har faktisk ligget Nanna på sinde siden barndommen. Det ønske banede vejen for hende og ledte videre til ingeniørstudierne.

”I Danmark bruger vi rigtig meget tid indendørs. Derfor skal rum og bygninger appellere til folk æstetisk og være behagelige at opholde sig i,” siger Nanna.

Med sin begejstring for FN’s 17 verdensmål som et fælles sprog for en mere bæredygtig fremtid, tager Nanna også ansvar og giver sin viden videre til næste generation. Mange børn hører allerede om verdensmålene i indskolingen, og flere gange har Nanna stillet op som underviser for klasser i udskolingen og gymnasier. Her forsøger eleverne sig selv som bæredygtigheds-iværksættere og arbejde med initiativer, som Nanna efterfølgende giver feedback på.

”Alle klimaudfordringer, som vi kæmper mod i dag, kan ingeniører hjælpe med at afværge, bekæmpe og forebygge. Vil børn og unge have en fremtid med et meningsfuldt arbejde, anbefaler jeg ingeniørvejen. Det vil jeg gerne være rollemodel for, siger Nanna.”

Læs mere

Verdensmål er ikke varmt luft

Elever tænker grønt: Sådan kan gymnasiet klimarenoveres

Byggerådgivning efter verdensmål