Emelie Öhlander: Klimakonsulent med hele verden som arbejdsplads

Young woman picking berries

Emelie Öhlander vil gøre en forskel dér, hvor det virkelig tæller. Som kandidat i Climate Change arbejder hun på projekter i hele verden – og er derigennem med til at hjælpe mennesker på et niveau, som hun ikke havde troet var muligt i en konsulentvirksomhed som NIRAS.

Emelie Öhlander vil være med til at gøre en forskel der, hvor det virkelig tæller. Hun har altid haft et stort ønske om at arbejde politisk med klimaudfordringer og de mennesker, der i deres dagligdag er påvirket af ændringerne. Drømmen har, siden hun var lille, været at arbejde for FN – og sidde med til bords når de helt store politiske beslutninger træffes. I dag arbejder hun som konsulent i NIRAS. Her er hun med til at lede projekter, der blandt andet hjælper små lokale kaffefarme og lokalbefolkninger i Afrika – på et niveau, som hun slet ikke havde troet var muligt i en konsulentvirksomhed som NIRAS.

Emelie er vokset op i den lille, svenske by Karlstad men flyttede til Stockholm som 17-årig. Da hun blev bachelor i Geoscience fra Stockholm Universitet, tog Emelie en stor beslutning. For at udleve sin drøm om at arbejde med klima og miljø på et internationalt plan pakkede Emelie sin kuffert og flyttede 650 kilometer sydpå til København for at læse en MSc i Climate Changes. Under sin kandidat kom Emelie i praktik hos NIRAS, hun fortsatte efterfølgende som studentermedhjælper og skrev samtidig sit speciale i samarbejde med NIRAS. I dag er hun fastansat og arbejder på internationale projekter, med hele verden som arbejdsplads.

Hvad er dine opgaver i NIRAS?

Jeg er projektmedarbejder og arbejder med udviklingsprojekter på det internationale marked – primært med fokus på energi og klima. Jeg arbejder både med donorer som kunder, men vi laver også ansøgninger i samarbejde med vores lokale partnere rundt omkring i verden og udvikler derigennem nye projekter. Det giver en frihed til, at vi selv kan komme med idéer til projekter dér, hvor vi ser, at der er et behov. Men som nyuddannet har jeg ikke et CV, som gør, at jeg på det internationale marked kan vinde projekter på egen hånd. Men jeg er så heldig, at jeg arbejder i et lille team, hvor jeg får meget ansvar. Mine kollegaer og jeg arbejder tæt sammen på alle projekter, så jeg fungerer ofte som en slags projektleder på mange opgaver. 

Mit arbejde i NIRAS har i den grad givet mig troen på mig selv.

- Emelie Öhlander, projektmedarbejder i NIRAS

Hvad er det mest spændende projekt, du har arbejdet på?

Det er mit Uganda-projekt, som jeg selv har været med til at vinde i samarbejde med vores lokale partnere i Uganda. Kaffedyrkningen i landet er truet af temperaturstigninger, som klimaforandringerne medfører. Det har omfattende konsekvenser for ugandernes levevilkår, da ca. 1,6 million ugandiske landmænd lever af at dyrke kaffe. Igennem projektet skal vi derfor skabe en bæredygtig kaffeværdikæde, hvor vi dels skal hjælpe bønderne med fortsat at kunne tjene penge på deres kaffe og samtidig hjælpe dem med de udfordringer, der er forbundet med klimaforandringerne. Det er virkelig spændende, specielt fordi jeg selv har været med til at føre projektet ud i livet – og så er det et projekt, hvor jeg virkelig kan se værdien af det arbejde, som vi udfører.

Hvad giver det dig at arbejde på projekter om ulandsbistand?

Det har ikke altid ligget i kortene, at jeg ville arbejde med ulandsbistand – men jeg har altid ønsket mig en stilling, hvor jeg kan være med til at gøre en forskel igennem politiske beslutninger. Hvis jeg var blevet spurgt for nogle år tilbage, havde jeg aldrig troet, at jeg ville komme til at arbejde som konsulent i en ingeniørvirksomhed. Jeg troede ikke i min vildeste fantasi, at jeg kunne gøre så stor en forskel som konsulent, som jeg gør i mit arbejde nu. Det er ikke de store politiske beslutninger, jeg er med til at træffe, men til gengæld er vores arbejde med til at påvirke den politiske dagsorden. Det oplevede jeg specielt, da jeg på et klimaprojekt arbejdede med flere afrikanske lande. Her fik jeg muligheden for at deltage i Conference of the Parties (COP). Det er den årlige internationale klimakonference for landene bag klimakonventionen (UNFCCC) og Paris Agreement, hvor politikere fra hele verden mødes, for at forhandle om den globale klimaaftale.

Ud over at påvirke den politiske dagsorden, er jeg gennem mit arbejde med til at hjælpe helt almindelige mennesker, som normalt ville blive overset – det giver virkelig god mening for mig. Samtidig elsker jeg at rejse og møde mennesker fra forskellige kulturer og vidt forskellige baggrunde. Mit arbejde i NIRAS har givet mig muligheden for at besøge lande, som jeg aldrig selv ville have besøgt. Jeg har arbejdet på projekter i Mozambique, Uganda, og Georgien – og der kommer flere og flere til.

Den tillid, som NIRAS viser ved at sige, at de tror på én, er guld værd. Det er meget stort for mig.

- Emelie Öhlander, projektmedarbejder i NIRAS

Hvorfor er NIRAS en god virksomhed at arbejde i?
Der er en meget flad virksomhedsstruktur som betyder, at man hurtigt får meget ansvar – selv som ung og nyuddannet. Mit arbejde i NIRAS har i den grad givet mig troen på mig selv. Som mange andre nyuddannede, der lige er kommet ud på arbejdsmarkedet, har jeg været meget usikker på, hvad det er, jeg kan og gerne vil beskæftige mig med. Men i NIRAS får man hurtigt meget ansvar, og hvis man har en idé, kan man næsten altid få den igennem. Det har givet mig muligheden for at arbejde med opgaver, som jeg ikke tror, jeg ville få lov til på mange andre arbejdspladser. Det ansvar, som jeg har fået igennem mit arbejde ved at rejse og få muligheden for at drive projekter, har jeg fået meget hurtigere, end jeg selv havde turde håbe på. Den tillid, som NIRAS viser ved at sige, at de tror på én, er guld værd. Det er meget stort for mig. Og så er der selvfølgelig hele det sociale aspekt – og kantinen! Det er meget unikt i forhold til i Sverige.