David Myrhaug: Laver 3D-modeller til fremtidens regnhændelser

David Myrhaug (DMY)

30-årige David Myrhaug arbejder med 3D-modeller, som bygger broer i mere end én forstand. Med modellerne bidrager David nemlig til at forbinde forskellige fagdiscipliner og formidle løsninger imellem kolleger i hele Norden.

Norske David Myrhaug, som arbejder med alt, der har med vand og afløb at gøre i NIRAS, er typen, som klarer sig godt i stressede situationer. Han nyder det tætte samarbejde med kolleger, når fristen for aflevering af et projekt nærmer sig. Ligesom for vandet, han arbejder med, handler det om at skabe det rigtige flow.

Hans kolleger beskriver ham som nøgleperson inden for forsyning, hvor han projekterer og dimensionerer regnvandsledninger i 3D. David Myrhaug er noget mere beskeden og mener blot, at det er hans norske uddannelse som diplomingeniør, som har givet ham kompetencer inden for 3D-modellering.

Den 30-årige nordmand kom til Danmark for knap tre år siden, da han flyttede sammen med sin danske kæreste i Aarhus. Davids danske netværk pegede ham hurtigt i retning af NIRAS, hvor han nu har arbejdet på kontoret i Aarhus i 2½ år. Det var Davids første job i Norge, som førte ham til forsyningsområdet, og han blev straks grebet af alt, der har med vandhåndtering at gøre.

Hvad arbejder du med i NIRAS?

Det gennemgående tema i mit arbejde er vand og afløb, men jeg arbejder på mange forskellige slags projekter. Det kan være klimasikringsprojekter, hvor jeg tager højde for regnhændelser, som først sker om hundrede år, eller infrastrukturprojekter, hvor jeg designer afløb i vejene, så de ikke oversvømmer. Jeg arbejder primært med projektering og dimensionering af regnvandsledninger. Jeg tegner mine løsninger i 3D, så vi nemt kan se eventuelle clashes med ledninger, andre rør og konstruktioner, som de andre fagligheder laver, eller som er der i forvejen.

Hvad motiverer dig?

Vand er vigtigt for alle i et samfund, når man tænker over det. Vi skal for eksempel have rent drikkevand og sørge for, at vores byer ikke oversvømmer, når det regner. Samtidigt skal vi håndtere vores spildevand ansvarligt. Derfor skal jeg designe løsninger, som består i rigtig mange år ud i fremtiden. Det, synes jeg, er ekstremt spændende, og jeg kan lide de tekniske udfordringer ved det.

Hvad kan du bedst lide ved dit arbejde i NIRAS?

Jeg kan godt lide de faglige udfordringer, og jeg kan specielt godt lide det intensive samarbejde med mine kolleger, når vi er tæt på en deadline. Jeg synes, det er sjovt, når der er lidt pres på. Alle arbejder hårdt, og der opstår en særlig form for positiv energi. Jeg oplever ikke de hektiske dage inden aflevering af projekter som stressende, fordi i NIRAS er der altid nogen, man får opbakning fra.

Hvornår stiftede du først bekendtskab med NIRAS?

Jeg hørte om NIRAS, da jeg var flyttet til Danmark for at være sammen med min danske kæreste. Jeg kunne se, at NIRAS var en stor virksomhed med en masse spændende projekter, som passer til mine interesser. Jeg var straks begejstret for de mange internationale projekter, NIRAS arbejder på. Det seneste år har jeg været optaget af nogle store infrastrukturprojekter i Norge. Det er lærerigt at arbejde med så mange forskellige fagligheder og at koordinere med de forskellige internationale partnere. Det er selvfølgelig en fordel, at jeg er nordmand. Det gør kommunikationen med nordmændene lidt nemmere.

Hvordan løser du konflikter i projekterne?

God kommunikation er afgørende, især når vi arbejder mange forskellige nationaliteter sammen. Det er nemt at glemme de andre, som man ikke sidder i samme rum med til dagligt. Vi skal tage os tid til at forstå hinanden – den tid er godt givet ud. Nogle gange er det derfor ikke nok at skrive mails eller ringe til folk. Jeg er stor tilhænger af at kunne se hinanden i øjnene og tage en snak rundt om bordet – også i internationale projekter. Det er nemmere at løse eventuelle konflikter, når man har mødt hinanden. Det er vejen til bedre projekter.