Gapminder får pris for integreret tilgang til udvikling og formidling

The International Integrated Development Prize på 20.000 Euro tildeles svenske Gapminder, der med en kombination af statistiske data og fremragende formidling anvender en holistisk tilgang til oplysning og læring om verdens udvikling.

31. aug 2016

Gapminder, der arbejder med statistik, informationer og fængende formidling som våben i kampen for at nå FN’s udviklingsmål, modtager den internationale pris for integreret udvikling.

Organisationen, der er stiftet af den svenske læge og statistiker Hans Rosling samt børnene Hans Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund, modtager prisen på 20.000 Euro fredag den 9. september 2016 ved et arrangement i Industriens Hus. Prisen gives til Gapminder for organisationens epokegørende arbejde med at sammenstille vigtige data på en ny og overraskende måde, for herefter at udstille og formidle dem i lettilgængelig form.

”The International Integrated Development Prize sætter fokus på en person eller organisation, der helhjertet arbejder med en integreret tilgang til eller formidling om udvikling. Gapminders metoder og data er netop baseret på en holistisk tænkning på tværs af sektorer, fagligheder og landegrænser, og med fakta som våben gør Gapminder op med den gængse opfattelse af, hvordan økonomi, menneskelig adfærd, befolkningstilvækst og adgang til ressourcer hænger sammen,” siger Carsten Toft Boesen, administrerende direktør i NIRAS.

Sætter fokus på det, der reelt gør en forskel

NIRAS har indstiftet prisen for at sætte fokus på den integrerede måde at tænke udvikling og dermed også udviklingsbistand på, da det i virksomhedens øjne er en afgørende faktor for, at bistanden reelt kommer til at gøre en forskel. Samtidig ligger der både en holistisk tankegang bag FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling og bag NIRAS’ måde at udføre udviklingsarbejde.

Et konkret eksempel, der viser, hvordan Gapminders sammenstilling og formidling af data har betydning, er den simple oplysning, at mens antallet af mennesker på kloden ventes at vokse fra 7 til 11 milliarder frem mod år 2100, så vil antallet af børn ligge konstant på de nuværende 2 milliarder. Det forventede fald i kvinders fertilitet kan umiddelbart virke som nytteløs trivia, men oplysningen er alt andet end triviel, fordi den har indflydelse på alt fra skolebyggerier over økonomisk udvikling til fødevareforsyning.

20.000 Euro vækker jubel i Stockholm

Med de 20.000 Euro i hånden får Gapminder mulighed for at analysere og formidle endnu flere data end de nuværende 519 datasæt, så nyheden om prisen vakte stor jubel på Gapminders kontor i Stockholm:

”Er du tosset, vi var fuldstændig rundt på gulvet. Det er en kæmpe anerkendelse af vores arbejde, så vi er meget, meget glade for prisen. Den hjælper os til at komme et skridt nærmere vores vision om et faktabaseret verdenssyn,” siger Fernanda Drumond, projektleder i Gapminder.

Om World Prize for International Integrated Development

Prisen gives til en person eller organisation, som på enestående vis har bidraget til udvikling på en måde, der anerkender integriteten af alle aspekter af livet og læring som grundlag for den menneskelige tilværelse. Prisen er blevet til på initiativ af professor Lindsay Falvey fra University of Melbourne i Australien, som har arbejdet med landbrug og udvikling i mere end 35 år.

Han er formand for udvælgelseskomiteen, der består af internationalt anerkendte eksperter, herunder ghanesiske Elizabeth Adu fra Verdensbanken, den internationale forhandler og udviklingsekspert Carlos Pérez del Castillo fra Uruguay, direktør for IWGIA og tidligere direktør for Center for Kultur og Udvikling Elsebeth Krogh, og UNAIDS ambassadør Mechai Viravaidya fra Thailand.

Kom og vær med til prisoverrækkelsen

Hør Gapminders fængende foredrag og mød internationale udviklingseksperter.

The World Prize for international Integrated Development overrækkes som et del af seminaret ”The Global Goals in Action”, der finder sted fredag den 9. september klokken 9-12 hos Dansk Industri, H.C. Andersens Boulevard 18.

Seminaret fokuserer på FN’s globale mål for bæredygtig udvikling og på, hvordan implementeringen kan blive en global win-win.

Ud over Gapminders fængende prismodtagertale kan du på seminaret høre danske og udenlandske pionerer som:

  • Annemarie Meisling, Director, sustainability, Chr. Hansen A/S
  • (Lyonchon) Jigmi Y. Thinley, Tidl. premierminister, Bhutan
  • Steen Hildebrandt, professor og forfatter til bogen ”Bæredygtig global udvikling – om FN’s 17 verdensmål”
  • Lindsay Falvey, Professor, University of Melbourne

Seminaret styres og modereres af Lillian Gjerulf Kretz. Arrangementet markerer samtidig starten på kampagnen Verdens Bedste Nyheder 2016.

Du kan se det detaljerede program og tilmelde dig her.