Udviklingsbistand i praksis: Fra bondekone til strømlinet ægproducent

Debora Makenzi har et mål om at blive den største ægproducent i det sydlige Tanzania. Se videoen, der viser hvor langt NIRAS har hjulpet hende på vej.

21. jul 2014

Borebisserne i den boomende olie- og gasindustri i havet ud for Tanzanias østkyst har brug for en solid kost. Ikke færre end 900 æg bliver hver uge sejlet de 100 kilometer ud til platformens 150 medarbejdere, der får forsyninger fra SBS, Supply Based Solutions.

Tidligere købte SBS æggene i hovedstaden Dar es Salaam og transporterede dem 562 kilometer sydpå til Mtwara, hvorefter de blev lastet på forsyningsskibet.

Men ikke længere.

Den lokale ægproducent Debora Makenzi har med god hjælp fra udviklingsprojektet LIMAS lykkedes med at udvide forretningen, så borebisserne kan få friske æg – og hun kan få en stabil afsætningskanal.

NIRAS er teknisk rådgiver på projektet og har hjulpet lokale landbrugere med uddannelse i grundlæggende forretningsfærdigheder, teknisk træning inden for deres fag, skabt kontakt til opkøbere af produkter og været med at lette landbrugernes adgang til dyrlæger og gødning.

Succes at målrette småbønder

Projektet begyndte i 2011 og løber til udgangen af 2015. Men allerede halvandet år før slutningen kan Chief Technical Advisor Meeri Komulainen uden at ryste på hånden kalde projektet en gedigen succes:

”Det tegner meget lovende og er afgjort interessant. Regionen er i fuld gang med en større omstilling på grund af gas-boomet, men størstedelen af befolkningen er småbønder, der hverken besidder forretningsfærdigheder, erfaring eller markedskendskab. Det kan vi hjælpe dem med,” siger Meeri Komulainen.

LÆS MERE NIRAS er for syvende år i træk topscorer hos Danida

Lokalt produceret kvalitet - det sælger

Helt konkret betyder projektet, at Debora Makenzi det seneste år har fået besøg af tekniske og forretningsmæssige rådgivere hver måned, og at hendes æg med de knaldgule blommer nu er af langt højere kvalitet end dem, der førhen blev fragtet ind fra hovedstaden.

Den løbende ordre på 900 æg om ugen til SBS i Mtwara har vist, at lokalt producerede varer sælger godt, når blot kvaliteten er god nok.

Debora Makenzi har derfor fået blod på tanden, og hendes mål er at udvide bestanden fra 2.000 til 10.000 liggehøner.

”Jeg vil erobre markedet for æg i Lindi og Mtwara, så opkøberne ikke gør deres forretninger i Dar es Salaam. I stedet skal de købe alle deres æg fra Debora i Nachingwea,” lyder det med et selvsikkert smil fra den succesfulde forretningskvinde.