Taiwanesisk havmølle-eventyr skæpper i kassen hos NIRAS

Energiselskabet Taipower har valgt NIRAS og Sinotech til at være bygherrerådgiver på en ny havmøllepark på omkring 100 MW. Ordren er NIRAS’ syvende i Taiwan.

07. jun 2016

Endnu engang bliver det danske vindmølleeksperter fra NIRAS, der kommer til at sætte afgørende præg på, hvordan en kommende havmøllepark i Taiwan-strædet kommer til at se ud.

Det statslige energiselskab Taipower har nemlig indgået en aftale med NIRAS og den lokale rådgiver Sinotech om i joint venture at levere bygherrerådgivning til Changhua Offshore Wind Farm, der skal opføres fra 2018. Parken bliver på omkring 100 MW, hvilket efter danske forhold vil være en mellemstor halvmøllepark.

Syvende opgave i Taiwan

”NIRAS har et stærkt navn inden for havmøller, og ordren er vores syvende offshore vind-opgave i Taiwan. Det er vi både glade for og stolte af,” siger Christian Paulsen, forretningschef i NIRAS med ansvar for marine anlæg og geoteknik.

NIRAS har i løbet af de seneste 25 år været involveret i offshore vindprojekter med en samlet effekt på 22 GW.

Opgaven med bygherrerådgivning er meget bred og inkluderer designgrundlag, udbud, planlægning af tilsyn, review af detailed design og tilsyn i konstruktionsfasen udover generel teknisk rådgivning og træning, herunder HSE (Health, Safety and Environment).

Første lokale medarbejder ansat

Dermed er den taiwanesiske portefølje blevet så stor, at NIRAS har ansat sin første, lokale medarbejder, C. Y. Lu. Han er tidligere vice president i det taiwanesiske rådgiverselskab SOIC, der arbejder med R&D inden for skibs- og offshore-industrien. C.Y. Lu bliver NIRAS’ forbindelsesled mellem Danmark og Taiwan og skal blandt andet deltage i alle møder, hvor arbejdssproget er kinesisk. Han får også en opsøgende salgsfunktion i forhold til potentielle nye kunder.

De veludannet Taiwanesere taler generelt bedre engelsk end fastlandskinesere og faktisk også mange europæere, men det hjælper ikke meget, når man arbejder med de store statslige selskaber, hvor det meste foregår på kinesisk.

"Sprogbarrieren må ikke blive en hindring for projektets reelle udfordringer,” siger Tore Lucht, ekspertisechef i NIRAS:

”Samtidig har vi stor erfaring i at arbejde tæt sammen mellem Taiwan og Danmark og lede processen, således at teamarbejdet er tæt, problemfrit og produktivt på trods af den store geografiske afstand, tidsforskellen, kulturforskellen og fraværet af en fast NIRAS-base i Taiwan. Det hører med til udfordringerne, at Taiwan ikke råder over en egnet udskibningshavn, de rette fabrikationserfaringer og øvrige faciliteter til at supportere den stadig relativt nye offshore vind-industri i landet,” siger Tore Lucht.

NIRAS’ engagement i Taiwan vokser

NIRAS har været i Taiwan siden 2012. Takket være projektchef Claus Gormsens utrættelige arbejde er NIRAS i dag en førende offshore-rådgiver i regionen. Med den seneste ordre er det samlede engagement nu oppe på fire kunder:

  1. Taiwan Generations Corp., Fuhai offshore wind farm: Bygherrerådgiver samt design af vindmøllefundamenter og layout på fase 2 af projektet.
  2. Bureau of Energy: Prefeasibility-studie af Taichung Port som mulig udskibningshavn for havmøller.
  3. SOIC (Ship and Ocean Industries R&D Center): Review af udvalgt arbejde.
  4. Taipower: Bygherrerådgivning til Changhua Offshore Wind Farm (joint venture med Sinotech).
  5. ITRI: Overførsel af knowhow fra britiske reguleringsforhold (The UK approach).