Årets byggeri 2015: Snupper to ud af tre bygge-Oscars

Havnehusene i Aarhus og Sydhavnsskolen i København løb med to hæderspriser som årets bedste byggerier i Danmark.

15. dec 2015

I to ud af tre kategorier var NIRAS med på vinderholdet, da Magasinet Byggeri kårede Årets Byggeri 2015.

På begge byggerier har NIRAS været rådgiver og stået for alle ingeniørdiscipliner som energioptimering og indeklima, installationer, konstruktioner, brand og akustik.

I kategorien Bolig vandt Havnehusene i Aarhus, der er det første murstensbyggeri i den nye bydel Aarhus Ø. Havnehusene består af 10 sammenhængende boligblokke, der er opført i varierende højder fra fire til 11 etager og rummer 83 familie- og +55 boliger samt 106 ungdomsboliger Fordelt på 12.513 m2 etageareal.

Første byggeri af 0-energi-kaliber

”Prisen er en ekstra appelsin i turbanen på et godt resultat med et virkelig godt samarbejde. Bygherre, entreprenør, arkitekt og ingeniør var fleksible og arbejdede fortræffeligt sammen om et fælles mål,” siger projektchef i NIRAS Niels Bunk Jespersen.

Projektchefen fremhæver også den garvede bygherre Brabrand Boligforening, der formåede at få høj kvalitet og lave drift- og vedligeholdelsesudgifter ind i projektet, uden at det gik ud over tidsplan eller økonomi.

”Det fik de – og tilmed et 0-energihus. Huset er ikke tilsluttet fjernvarmeforsyning, men benytter sig af jordvarme, varmepumper og genvinding af energi fra spildevand, solfangere og solceller på taget. Det er det første byggeri i den kaliber, jeg kender til,” siger Niels Bunk Jespersen.

Skolen i vandkanten

Lige så begejstret er hans kollega projektchef Kristoffer Sardemann for prisen i den åbne kategori for Skolen i Sydhavnen.

”Det er første gang nogensinde, at en skole vinder den åbne kategori. Tænk på, at skolen konkurrerer mod alle mulige andre fantastiske byggerier,” siger han.

Det er ikke første gang, Skolen i Sydhavnen bliver præmieret. Tidligere på året blev den ny indviede skole udråbt til årets skolebyggeri.

Skolen har et særligt fokus på det naturvidenskabelige og med sin beliggenhed ved vandet også fokus på det maritime. Og det var netop byggeriets sammenhæng med lokalområdet, som dommerkomiteen lagde vægt på:

”En skole, der danner skole. I arkitekturen, indretningen, rammerne for læring og samspillet med det omgivende samfund. Skolen i Sydhavnen på en gang uddanner og skaber sammenhængskraft i sit nærmiljø med sin åbne adgang og alsidige brugsmuligheder.”

Nye byggerier nyder godt af erfaringerne

Erfaringerne fra de to præmiebyggerier strør NIRAS allerede ud over andre store byggerier som nyt kontorbyggeri i Gellerup, en ny skole i Sibirien og en ny skole på Frederiksbjerg i Aarhus.

Priser tre år i træk

Det er tredje år i træk, at NIRAS har været involveret i Årets Byggeri. I 2014 og 2013 vandt NIRAS priser for Årets Byggeri dels for Musikkens Hus i Aalborg, dels for Danske Handicaporganisationers Hus i Høje Taastrup.

Dommerkomité

Årets Byggeri kåres af en bredt sammensat dommerkomité med repræsentanter fra hovedaktører og brancheorganisationer:

  • Scott Hollingsworth, Washington DC, USA (formand)
  • Elly Kjems Hove (DI BYG)
  • Gyrithe Saltorp (Bygningsstyrelsen)
  • Hans Peter Svendler (Realdania)
  • Henrik Garver (FRI)
  • Lars Storr-Hansen (Dansk Byggeri)
  • Lone Espersen (Danske ARK)
  • Palle Thomsen (Danske Byggecentre) og
  • Peter Hesdorf (Byggeriets Evaluerings Center).

Bag byggerierne stod:

Teamet bag Havnehusene i Aarhus
Bygherre: Brabrand Boligforening
Entreprenør: Dansk Boligbyg a/s, Horsens
Entrepriseform: Totalentreprise
Etageareal: 12.513 m2
Arkitekt: ADEPT, Kbh. og Luplau & Poulsen, Århus
Ingeniør: NIRAS A/S
Entreprisesum: 146 mio. kr.
Energiklasse: 0-energi (BR 2025)

Teamet bag Skolen i Sydhavnen:
Bygherre: Københavns Kommune
Arkitekt: JJW Arkitekter (Totalrådgiver)
Landskab: JJW Landskab/PK3 Landskab
Ingeniør: NIRAS
Bygherrerådgiver: JJW Arkitekter
Storentreprenør: B. Nygaard Sørensen A/S, Jakon A/S, G.L.V. ENTREPRISE A/S, Lindpro
Idrætskonsulenter: Keinicke & Overgaard Arkitekter
Byggeledelse: Arkitektfirmaet Friis Andersen
Kunstnerisk udsmykning: Peter Holst Henckel