Sig hej til tyven, så går han igen

Liv i boligen og nysgerrige naboer er den bedste sikring mod indbrud. Det viser undersøgelsen 20 Tyve, som NIRAS har lavet for Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.

03. dec 2014

Hvis man skal sikre sit hjem mod indbrud, er der en ekspertgruppe, som er helt oplagt at gå til: Indbrudstyvene selv. Det er præcis det, man har gjort i rapporten 20 Tyve, som NIRAS har udarbejdet med Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden som opdragsgiver.

Som titlen siger, bygger rapporten på tyve interview med indbrudstyve. Og selv om der også er mange nuancer i indbrudstyvenes baggrund og måde at arbejde på, er der også en række fællestræk, der kan give en god opskrift på, hvad der skal til for at forebygge indbrud.

Venlighed som våben

”Venlighed og interesse er i virkeligheden den største afskrækker for tyvene. Hvis naboen venligt spørger, hvad den fremmede søger, når man ser en ukendt person gå omkring i et boligkvarter, vil det typisk få tyvene til at søge andre græsgange. Nabohjælp er helt centralt, men det skal fungere i virkeligheden. Hvis man alene har en mærkat, uden det afspejler sig i det daglige, kan den rutinerede tyv sagtens gennemskue det,” siger ekspertisechef Gertrud Ølgaard, NIRAS, som har udarbejdet rapporten.

Gør det besværligt

Rapporten beskriver, hvordan tyvenes radar nærmest konstant er i gang. Her er der to nøglefaktorer: Er der værdigenstande i huset, og hvor besværligt vil et indbrud være?

På den baggrund er det gode præventive råd, at man skal sørge for, at værdigenstande ikke er synlige. Samtidig skal man gøre det besværligt for en potentiel tyv. Hvis man indretter hus og have, så der er større risiko for tyven, så falder risikoen for villaejeren. Her er det gode råd, at man skal undlade mandshøje hække og sørge for, at der er god belysning omkring huset.

Otte anbefalinger

  • Vær opsøgende og nysgerrig, når du færdes i dit boligområde og møder fremmede mennesker 
  • Aftal med naboen, at de skubber posten ind ad brevsprækken, fylder skraldespanden eller parkerer deres bil i jeres indkørsel, når I er væk
  • Skab god belysning omkring boligen – så har tyven sværere ved at komme uset ind i boligen
  • Værdigenstande bør ikke kunne ses udefra. Mange tyve spotter værdigenstande gennem vinduer
  • Sørg for gode låse på hoved-, bag- og havedøre. Vejen ud af huset er ligeså vigtig som vejen ind i huset
  • Lås dit skur eller ryd op, så der ikke ligger redskaber i haven. Nogle indbrudstyve medbringer ikke værktøj, men finder det på gerningsstedet
  • Rod gerne med legetøj i haven og opvask på køkkenbordet. Så ser det ud som om, I er hjemme
  • Brug evt. tænd/sluk-ure til lys og radio

Læs mere om sikring her.