NIRAS rådgiver på Nordens bedste almene boliger

De almene boligers Oscar går til Frederikshavn Boligforenings byggeri Sæby Strand, som NIRAS har været bygherrerådgiver på.

17. sep 2014

Det kan sagtens lade sig gøre at bo i lækker, energirigtig arkitektur med havudsigt, uden man behøver at have millioner på kontoen.

Beviset ligger i Nordjylland, hvor Frederikshavn Boligforenings bebyggelse Sæby Strand netop har vundet NBO Boligprisen, der er de nordiske almene boligers svar på filmverdenens Oscaruddeling.

At juryen endte med at pege på Sæby Strand hænger blandt andet sammen med arkitektur, energiforbrug og beboerdemokrati:

”Et nyt byggeprojekt, som har fået det bedste ud af sin unikke beliggenhed. Husene med deres velproportionerede facader og takkede tagkanter understreger dette. Energiforbruget er lavt, og solpaneler er med til at reducere driftsomkostningerne. Investeringer i energiskole, adgang til gæstelejligheder og fællesområder samt et veludviklet beboerdemokrati forstærker mulighederne for sociale aktiviteter mellem lejerne,” skriver juryen blandt andet i sin motivation for at vælge Sæby Strand som vinder.

Solfanger og solceller giver grønt byggeri

NIRAS har som bygherrerådgiver fulgt projektet tæt lige fra totalentreprise-konkurrencen over detailprojektering og opførelsen til aflevering af byggeriet. Efterfølgende har NIRAS hjulpet med at opføre 36 carporte med solceller på taget.

Ifølge NIRAS’ projektleder Poul Arendrup er det yderst fortjent, at Sæby Strand endte med at vinde NBO Boligprisen:

”Vi er stolte over at have bidraget til et så stærkt projekt. Frederikshavn Boligforenings fokus på energioptimering og bæredygtighed har været med til at vise vejen frem for almene boligforeninger i hele Norden, så Sæby Strand fortjener virkelig prisen,” siger Poul Arendrup.

NBO Boligprisen er på 75.000 svenske kroner og en plakette til at pryde selve byggeriet.