Two men standing in a hallway in the NIRAS office in Allerød.
Rolf Andersen og hans kinesiske mentee Bo Duan på besøg på NIRAS kontor i Allerød.
Nyhed

Projektleder i NIRAS guider internationale studerende igennem dansk jobjungle

Som frivillig mentor hjælper Rolf Andersen internationale studerende med at navigere på det danske arbejdsmarked, og i det danske samfund.

03. sep 2018

Hver dag i medierne kan vi læse, at danske virksomheder mangler eksperter med tekniske færdigheder og international erfaring. Men som international studerende kan det være svært at få foden indenfor på det danske arbejdsmarked.

”Jeg giver de studerende et skub i den rigtige retning. Ved at trække på egne erfaringer, hjælper jeg mine mentees med alt fra at udarbejde et godt CV, jobansøgninger og indmelde sig i en lokal sportsklub til at give gode råd før en jobsamtale,” siger Rolf Andersen.
Rolf Andersen er frivillig mentor i Greater Copenhagen Career Program, hvis primære formål er at forberede internationale studerende med en teknisk baggrund til en karriere i en dansk virksomhed.

Rolf Andersen, der er el-ingeniør og projektleder i NIRAS, mener, at mentorarbejdet er vigtigt for at integrere de internationale studerende. Han peger på flere udfordringer, som internationale studerende støder på, når de med eksamensbeviset i hånden søger job i Danmark.

For det første kan det danske sprog være en barriere. For det andet kan tøvende danske virksomheder, som er i tvivl om de skal ansætte en udlænding være en anden, men satser de, kan der være fordele i det.  Han understreger som det tredje, at det er essentielt, at de får opbygget et socialt netværk, og noget at tage sig til i deres fritid.

Motiveres af andres succes

Rolf Andersen motiveres af at se andre lykkedes. Derfor er han altid til rådighed, også når yngre kollegaer i hans egen afdeling har brug for at sparre.

Siden 2014 har Rolf Andersen været mentor for syv internationale studerende.

”Mentoring er spændende, for jeg møder aldrig to mentees med samme behov,” siger han.

I marts 2018 blev Rolf Andersen mentor for Bo Duan, der studerer elektroingeniør på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Mentee Bo Duan fortæller:

”Der er mange fordele ved at have en mentor som Rolf Andersen. Jeg har lært, hvordan det danske arbejdsmarked fungerer. Derudover har jeg fået et særligt indblik i, hvad danske arbejdsgivere forventer af mig til et jobinterview.”

Holder kontakten

Mentorordningen varer seks måneder, hvor Rolf Andersen og Bo Duan mødes en gang om måneden og sparre løbende, hvis der er brug for det. For Rolf Andersen stopper partnerskabet dog ikke der. Han holder kontakten med sine tidligere mentees og følger deres karriere fra sidelinjen.

Ifølge Rolf Andersen er der et stort potentiale i at ansætte internationale studerende. To af hans tidligere mentees har været ansat hos NIRAS og har bidraget med nye perspektiver til afdelingen, og de er samtidig et frisk pust til virksomheden.

The Greater Copenhagen Career Program

Seks måneders program for internationale studerende, der skal forberede dem til det danske arbejdsmarked.

Programmet er til internationale kandidat/master studerende, der starter en karriere i en dansk virksomhed.

Frivillige mentorer hverves igennem IDA og Foreningen NyDansker.

Læs mere: The Greater Copenhagen Career Program