NIRAS Norge vinder nye, afgørende PFOS-projekter

NIRAS Norge har i samarbejde med Aarhus-kontoret taget et stort skridt mod at forblive førende på PFOS-oprensning af grundvand i Norge. Holdet har vundet sin anden, denne gang større, opgave på Oslos lufthavn Gardermoen.

23. apr 2015

Grundvandet under en brandøvelsesplads på Gardermoen lufthavn nær Oslo er blevet forurenet af gamle tiders brandskum, som var fyldt med perflourerede stoffer såsom PFOS.

Det skal renses, og NIRAS skal både bygge og drive de tre nye anlæg, der skal klare opgaven sammen med det gamle NIRAS-anlæg. Udbuddet blev vundet i hård konkurrence med otte andre europæiske aktører som Rambøll, COWI og Multiconsult.

Eivind Bøe fra NIRAS Norge/Promitek ser det som en klar indikation af, at lufthavnen er godt tilfreds med NIRAS’ tidligere indsats på området, da det samme hold designede og byggede et mindre renseanlæg til PFOS. Anlægget fra dengang står i dag på Gardermoen og renser, og har gjort det uden problemer i et års tid.

”Det forrige projekt gav NIRAS et stærkt konkurrencefortrin, da vi kunne dokumentere, at det nye anlæg vil kunne klare rensekravet for PFOS,’ siger han.

Læs om det forrige anlæg her: NIRAS renser forurenet grundvand under Oslos lufthavn

Den nye opgave er en total-enterprise, hvor NIRAS både skal designe, projektere, bygge, installere og drive de tre anlæg, som skal kunne rense i mindst 20 år. Udover PFOS er der også fundet olierester samt jern i grundvandet, og det forventes fjernet i samme omgang.

Udfordringen vil blive varetaget af kontoret i Drammen, med assistance og mulighed for ekstra opbakning fra NIRAS i Danmark, navnligt Aarhus- og Aalborgkontorerne.

Givende nordisk samarbejde

Ligesom da NIRAS vandt den sidste opgave med PFOS-oprensning på Gardermoen, tror Eivind også, at sejren denne gang skyldes den lokale tilknytning gennem Drammen-kontoret, kombineret med et stort ingeniørfirma i ryggen.

Især eksperter fra NIRAS' kontorer i Aarhus og Aalborg bidrager fra start til holdet med deres meget specifikke kompetencer samt projekteringsbistand, og skulle der opstå uforudsete udfordringer, kan der trækkes på hele NIRAS’ samlede viden.

Opgaven er et stort og vigtigt skridt i retning af at komme og forblive helt i front på PFOS-oprensning i Skandinavien, hvor man indenfor de seneste år er blevet meget bevidst om fluorstoffets skadelige indvirkning på mennesker og dyr.

Man undersøger derfor på livet løs flere potentielle udslipssteder, særligt i Sverige, hvor NIRAS er stærkt involveret med miljøarbejdere fra vores svenske kontorer samt hovedkontoret i Allerød. Også i Danmark undersøges flere grunde for tiden, hvor NIRAS er med – og agter at beholde førertrøjen på.

Fakta: PFOS

  • står for perfluoroktansulfonsyre
  • er et miljøskadeligt og svært nedbrydeligt stof. Dvs. at det skader natur, dyr og mennesker, og at det tager meget, meget lang tid for naturen selv at nedbryde stoffet.
  • er klassificeret som et POP-stof af EU – dvs. at stoffet er en Persistent Organic Pollutent.
  • er en del af en stor familie af lignende kemikalier, dvs. andre syntetiske, fluorholdige stoffer. Alle varianterne bruges i/på materialer, hvor man ønsker en vand- eller fedtafvisende effekt. I alt findes der tusindvis af varianter af stoffet, og det er langtfra færdig-kortlagt hvilke, der er skadelige.
  • er de seneste par år kommet i søgelyset sammen med en række andre PFOS-lignende stoffer, fordi stofferne bioakkumuleres (ophobes i det enkelte dyr og i hele fødekæden) og derved kan findes i dyr og mennesker, hvor det kan give hormonforstyrrelser og forårsage kræft.