Camera man filming journalist and man talking
For at sikre rammerne for uafhængige medier i Ukraine, skal NIRAS stå for at bygge et nyt digitalt mediehus.
Nyhed

Nyt digitalt mediehus skal styrke uafhængig journalistik i Ukraine

Nyhedsformidling og uafhængig journalistik er i centrum, når NIRAS i samarbejde med Deutsche Welle Academy og BBC Media Action skal bygge et nyt, moderne og digitalt mediehus for den offentlige public service tv-station, UA:PBC, i Ukraine.

21. nov 2017

Ukraine har de seneste år været hårdt ramt af økonomiske udfordringer, krig i den østlige del af landet og en svækket tillid til både det statslige- og politiske system blandt den ukrainske befolkning. Der bliver i stigende grad produceret falsk information i de overvejende russisk oligark-ejede medier, som sidder på op mod 97% af nyhedsformidlingen i Ukraine.

For at sikre rammerne for uafhængige medier i Ukraine, skal NIRAS i samarbejde med Deutsche Welle Academy og BBC Media Action stå for at bygge et nyt nyhedsmediehus, med moderne udstyr, for den offentlige public service tv-station.

Det nye mediehus skal danne rammerne for uafhængig journalistik af høj kvalitet. Når projektet afsluttes om tre år, skal Ukraine have et nyt multimedie-nyhedsrum samt et træningscenter for journalister. NIRAS skal stå for at bygge nyhedsmediehuset og identificere og indkøbe det rette udstyr - samt hjælpe Ukraines nye uafhængige public service kanal med at søge yderligere midler i form af donationer.

Et skridt nærmere en mere demokratisk presse

”I Ukraine er det kun cirka tre procent af befolkningen, der ser udsendelser fra deres nationale tv-station, hvilket er meget få i forhold til antallet af for eksempel DR-seere i Danmark. Det er i stedet de private tv-stationer, der er populære, da de har flere ressourcer til at producere TV med stor underholdningsværdi og tiltrækker derfor flere seere,” siger Claus Jørgensen, international markedschef i NIRAS.

Mange af programmerne i Ukraine sendes direkte fra Rusland, hvilket man fra dansk og europæisk side gerne vil undgå, efter at Rusland gik ind i Ukraine tilbage i 2014. For at støtte uafhængig journalistik har EU bevilget penge til at opbygge et nyt og moderne mediehus i Ukraine, hvor der med et nyt træningscenter er fokus på at uddanne dygtige journalister. Udstyr af høj kvalitet er også en del af det nye mediehus, da det skal skabe rammerne for en moderne public service tv-station.

Kapacitetsopbygning i Østeuropa

NIRAS og BBC har siden 2013 arbejdet på at sikre uafhængige medier i Østeuropa. Projektet blev finansieret af Danida og gik ud på at støtte uafhængig journalistik blandt andet ved at undervise og oplære skolebørn i at forholde sig kritisk til de trykte- og sociale medier samt bruge dem konstruktivt. 

Som en del af det 4-årige kapacitetsprojektet fra 2013-2017 kom der et ønske om, at NIRAS skulle udarbejde en masterplan for, hvordan man kan lave et moderne, digitalt medienyhedsrum i stil med DR, hvor man bearbejder og udsender nyheder. Masterplanen blev støttet af DR og TV2, der tilbød deres faglige ekspertise. Det er netop denne masterplan, som EU nu har givet midler til at føre ud i virkeligheden.

Projektet startede i september måned i år og har et rådighedsbeløb på 6,25 millioner euro – hvoraf der er afsat 3 millioner euro til NIRAS’ del af projektet.