NIRAS vinder Årets Byggeri 2013

NIRAS har projekteret Danske Handicaporganisationers Hus i Høje Taastrup som et tilgængeligt byggeri i verdensklasse. Nu tildeles byggeriet prisen som årets kontorbyggeri.

12. dec 2013

Magasinet Byggeri kårede torsdag Handicaporganisationernes Hus som Årets Byggeri 2013 i kategorien kontorbyggeri. Byggeriet er blevet kaldt verdens mest tilgængelige kontorhus – og ikke uden grund.

Danske Handicaporganisationers domicil i Høje Taastrup, som NIRAS har projekteret for totalentreprenøren NCC, er nemlig skoleeksemplet på, hvordan man kan projektere et hus, så det tager hensyn til alle, uanset om man er er døv, blind eller sidder i kørestol.

”Huset sætter en standard – punktum. De organisationer, som eksisterer for at fremme bedre vilkår og forståelse for de individer, hvis liv udfordres af et handicap, har én gang for alle vist, at man kan bygge, så alle kan være med. Der kræves kun dygtighed og forståelse,” skriver dommerkomiteen blandt andet i sin motivation for prisen.

Tilgængelighed koster ikke ekstra

”Det der gør mig stolt er, at komiteen har præmieret tilgængelighed i yderste potens. Huset er beviset på, at bare man tænker sig om, behøver tilgængelighed hverken være svært eller koste ekstra,” siger NIRAS’ projektleder Kristoffer Sardemann.

For bedre at kunne sætte sig ind i de særlige behov, brugerne af huset har, afholdt hele projektteamet tidligt i forløbet en workshop, hvor deltagerne blandt andet fik bind for øjnene og sad i kørestol for at prøve specifikke udfordringer på egen krop.

Erfaringsbasen er vokset

NIRAS’ erfaringsbase med gode eksempler på, hvordan man gør byggeri tilgængelig, er vokset betragteligt som konsekvens af projektet.

Blandt de konkrete eksempler er, at gangarealerne i huset blev projekteret med god belysning i øjenhøjde, så tunghøre og døve har bedre mulighed for at mundaflæse. Kørestolsbrugerne er blandt andet tilgodeset med en receptionsskranke i to niveauer, ligesom alle elevatorer er bygget med ind- og udgang i begge ender, så kørestole ikke behøver at bakke. Svagtseende nyder godt af store kontraster i materiale- og farvevalg, ligesom håndlister ved atrium virker som naturlig ledelinje, hvor små metalknopper på listen fungerer som opmærksomhedsfelter.

Et mønstereksempel på samarbejde

”Projektet er et mønstereksempel på et tæt samarbejde mellem bygherre, rådgiver og entreprenør. Vi er kommet helt ned i de daglige udfordringer for mange handicappede. Gennem samarbejdet har vi fundet løsninger, som siden er blevet guidelines for god tilgængelighed. I NIRAS har vi allerede brugt den viden, vi fik, i flere af de efterfølgende byggerier, vi har projekteret,” siger direktør Mads Søndergaard, NIRAS.

Fakta

Om Handicaporganisationernes Hus

Byggeriet består af 12.600 m2 fordelt over fire etager. Huset rummer 310 arbejdspladser. Domicilet er blevet til med betydelig støtte fra den A.P. Møllerske Støttefond, Realdania og Villumfonden.

NCC Construction Danmark har været totalentreprenør, mens Cubo Arkitekter, Force4 Architects, Møller & Grønborg arkitekter og planlæggere samt NIRAS har været rådgivere på projektet.

Om NIRAS

NIRAS er Danmarks tredjestørste rådgivende ingeniørvirksomhed. Vores hold består af højt specialiserede medarbejdere med meget forskellig baggrund. Det giver et bredt og solidt vidensfundament, hvorfra vi løser alle slags opgaver.

Vi arbejder tæt sammen med vores kunder, da vi tror på, at læring går begge veje. Vi arbejder helhedsorienteret, og vores mål er at skabe bæredygtige løsninger.