NIRAS styrker sin tilstedeværelse i Taiwan

Taiwan er et af de mest lovende områder for offshore-vindenergi i verden. NIRAS åbner nyt kontor for at lette adgangen til et milliardmarked i rivende udvikling.

27. apr 2017

Super ambitiøse klimamål og attraktive støtteordninger gør Taiwan til et af de mest attraktive lande for investeringer i offshore-vindmølleparker. NIRAS var tidligt på plads i det spirende marked, men skruer nu op for satsningen med et permanent kontor i Taipei.

“Vi har et stærkt netværk i Taiwan og store muligheder for at udvikle markedet gennem det nye kontor,” siger Tore Lucht, team director for offshore wind i NIRAS.

Frem mod 2025 vil Taiwan bygge 4 GW havvind svarende til en investering på ca. 115 mia. kr. Og der er mere i vente. Lokale og udenlandske developere har planer om at udbygge til i alt 11 GW frem mod 2040. Parkerne etableres i 37 havområder i Taiwanstrædet mellem Kina og Taiwan.

“Taiwan er virkelig dedikeret. Der er et stort politisk drive mod vedvarende energi og et relativt åbent forretningsklima, som gerne vil bruge viden udefra,” fortæller Tore.

Vigtigt med en stærk lokal tilstedeværelse

Som developer skal man søge miljøgodkendelse for en specifik koncession. Får man godkendelsen, følger retten til udvikle havvindmølleparken, og derfor er det afgørende at have en stærk lokal tilstedeværelse.

“Tingene fungerer anderledes end i Europa, hvor mange udviklere byder på få koncessioner. Her er det vendt om, og du er sikret en god tarif for projektet, hvis du får godkendelsen. Samtidig er tilskuddene markant bedre end i Europa,” siger Tore. 

Med udgangen af 2017 udløber fristen for at få miljøgodkendelse, og der vil markedet for alvor begynde at tage fart med udbygning af store havvindparker, som vi kender det fra Europa.

Yder bygherrerådgivning og hjælp til udenlandske developere

NIRAS primære rolle i Taiwan er dels som bygherrerådgiver, hvor danskerne hjælper lokale virksomheder med at projektudvikle havvindparkerne og forbedre forsyningskæden, dels at hjælpe udenlandske developere med at etablere sig i landet. Derfor er det nye kontor bemandet med både lokale og europæiske medarbejdere.

NIRAS designer desuden fundamenter og har netop landet de første kontrakter på tilsyn med konstruktionen af de første havvindparker.

Samlet forventer Tore, at koncernen vil nå en omsætning på over 20 mio. årligt før 2025 i Taiwan, der samtidig skal fungere som et brohoved for markederne i Japan, Sydkorea og Kina.

NIRAS har været aktive i Taiwan siden 2012 og ansatte sin første lokale medarbejder i 2016.