NIRAS med på vinderholdet til grønlandsk prestigeprojekt

I 2020 skal et Isfjordscenter ved Ilulisat tiltrække turister og formidle den enestestående grønlandske natur. NIRAS har slået en del af stregerne i det projekt, der vandt international arkitektkonkurrence.

01. jul 2016

NIRAS’ bidrag til det kommende isfjordscenter i Ilulisat knytter på smuk vis de helt aktuelle klima-udfordringer og NIRAS historiske erfaringer på Grønland sammen.

Byplankonsulent Niels Bennetzen fra NIRAS er med på det hold, der vandt en international arkitektkonkurrence, der var særdeles stærk besat. Det vindende projekt er tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter, mens Arkitekt Kristine Jensens tegnestue står for landskabsopgaverne. Niels Bennetzen, der personligt har over 30 års erfaring i arktisk byggeri, har bidraget på både bygningsdesignet og landskabsopgaven.

Peger både bagud og frem

”På en måde peger vores deltagelse bagud i NIRAS historie. Den omfattende erfaring vi i NIRAS har med opgaver i Grønland, gjorde os til en oplagt deltager i netop dette projekt. Men projektet peger i den grad også fremad, også med NIRAS-briller. Isfjordscentret skal netop vise konsekvenserne af klimaforandringerne, samtidig skal det være med til udvikle turismen i et UNESCO-beskyttet landskab. Det spiller meget fint sammen med vores meget stærke engagement for bæredygtige løsninger og arbejde med klimatilspasning,” siger han.
Ilulissat Isfjordscenter åbner dørene i efteråret 2020, og der forventes 25.000 besøgende årligt. Grønlands Selvstyre, Qaasuitsup Kommunia og Realdania står bag projektet til 105 mio. kr.

Gletsjer på størrelse med Fyn

Vinderprojektet er en enkel, vredet bygningsstruktur, der nærmest ligger som et vingefang i landskabet. Arkitekterne beskriver poetisk deres inspiration som ”en sneugles flugt gennem landskabet”.

Selve isfjorden ved Ilulissat er et af verdens mest spektakulære naturområder. Isfjeldene i fjorden er kælvet ud fra den største gletsjer på den nordlige halvkugle, som dækker et areal på størrelse med Fyn. Gletsjeren har de senere år trukket sig flere kilometer tilbage på grund af klimaforandringerne.

LÆS MERE og se animation af vinderprojektet

”De helt ekstraordinære omgivelser og baggrunden med klimaforandringerne, gør Isfjordscentret til en af de opgaver, hvor det er helt specielt at være med på holdet. Det bliver en spændende proces de næste fire år. Jeg er sikker på vi får skabt nogle rammer, som kan formidle den fantastiske grønlandske natur og samtidig få sat indsatsen for klimaet endnu højere på dagsordenen,” siger Niels Bennetzen.