NIRAS med på vinderholdet, der skal kickstarte Gellerup

Aarhus Kommune flytter 1.000 medarbejdere til et åbent hus i Gellerup, der skal give nye tilbud til bydelen, og skabe tiltrækningskraft for hele byen.

22. okt 2015

Som et led i helhedsplanen for Gellerup opfører Aarhus Kommune i samarbejde med private leverandører en kontorbygning på 23.000 kvadratmeter, der skal huse 1.000 medarbejdere fra kommunen og politiet – derudover et 18.000 kvadratmeter stort parkeringshus.

Opgaven har været i udbud som OPS (Offentlig Privat Samarbejde), og et konsortium ledet af A. Enggaard med Arkitema Architechts, NIRAS, Caverion og Katinka Hauxner ApS som samarbejdspartnere vandt konkurrencen.

Huset skal være med til at kickstarte Gellerups genfødsel, og bygningen bliver derfor ramme om en række forskellige aktiviteter. Fx bliver der åbnet restauranter og caféer, som den københavnske Café Europa skal drive.

Social bæredygtighed og innovative løsninger

Projektchef fra NIRAS, Niels Bunk Jespersen, er med jysk beskedenhed meget glad for opgaven. NIRAS skal som projekterende ingeniør stå for alle de gængse ingeniørydelser som fx el, VVS og konstruktioner, men også specialistydelser som bæredygtighed, indeklima og brand.

Netop bæredygtighed vægtede bygherren Aarhus Kommune tungt i projektet, der med en 360-graders-bæredygtighedsanalyse ikke kun lagde vægt på traditionelle parametre som billige og miljøvenlige byggematerialer.

”Sociale og innovative løsninger er noget af det nye og spændende i byggeriet,” siger Niels Bunk Jespersen.

Således bliver borgerne inviteret indenfor i et såkaldt bylaboratorium, hvor de sammen med fagfolk skal have mulighed for at være med i arbejdet med byudviklingen. Selv det planlagte parkeringshus kan give noget nyt til Gellerup. Det er indrettet på en måde, så det kan give ly til bagagerumsmarkeder eller sportsarrangementer, når det ikke bliver brugt til de ansattes biler.

Vægt på inklusion

Rådmand Kristian Würtz mener, at det er et fantastisk hus, der nu skal bygges i Gellerup.

”Det viser, at vi insisterer på at gøre Gellerup til en integreret del af Aarhus. At Gellerup som bydel skal tilbyde aarhusianerne andet og mere end et sted at bo. Det skal være et sted, hvor man lever det gode byliv, og det synes jeg, det nye hus bidrager til med sine mange tilbud til aarhusianerne,” siger han.

Velkommen i 2018

Det nye hus forventes at stå færdigt i december 2018 med byggestart sommer 2016.