Festival map

Her kan Smukfest blive til smatfest

Campingområderne er ikke i farezonen, hvis et skybrud rammer Skanderborg Festival. Det viser beregninger, NIRAS har foretaget.

05. aug 2014

OPDATERET 7. august 9.35: Udsigten for årets Smukfest byder i skrivende stund på blandede vejrbolsjer med både sol og regn. Men hvis vejrguderne for alvor åbner sluserne over Skanderborg, vil regnvandet samle sig lige præcis på Bøgepladsen foran Bøgescenerne.

Beregninger fra det rådgivende ingeniørfirma NIRAS viser, at netop det halvcirkel-formede område foran bøgescenerne er et af de områder, hvor vandmasserne efter et skybrud vil samle sig, da der er tale om en lavning i terrænet uden naturligt afløb.

Heldigvis kan publikum til de store koncertnavne som 50 Cent, Pet Shop Boys og Bastille tage det roligt, for Skanderborg Forsyning oplyser, at der er taget højde for mudderudfordringen ved at nedlægge drænrør.

SE KORTET Sådan vil et skybrud ramme festivalpladsen

SE KORTET Sådan vil et skybrud ramme campingområderne

Blå plamager betyder våde fødder

NIRAS’ GIS-konsulent Teresa Albeck Japsen har lavet kortet ved at tage Skanderborg Festivals eget kort over området og hereftet georefereret det med NIRAS’ egen, webbaserede GIS-løsning. Ved at kigge på bestemte fikspunkter som vejkryds og jernbaner, kan hun zoome og rotere kortene, så de passer præcis med hinanden.

Herefter har hun lagt de Blue Spot-data, som NIRAS har leveret til Geodatastyrelsen, ind over det hele, så de blå plamager afslører, hvor vandet samler sig i tilfælde af skybrud.

LÆS OGSÅ Ung i NIRAS - her er dine muligheder

Bluespot-analysen viser desuden ikke de store problemer på festivalens campingområder, der med et par enkelte undtagelser ser ud til at være placeret væk fra de steder, hvor ekstremregn vil samle sig.

Træflis ikke med på kortet

Kortet er udarbejdet på baggrund af den digitale højdemodel, der stammer fra årene 2005-2007, og som i 2013 blev gjort offentlig tilgængelig. Desuden tager kortet ikke højde for eventuelle drænrør, der måtte være lagt i området. Og endelig viser kortet heller ikke, at arrangørerne bag festivallen er gode til at lægge træflis ud, så Smukfest ikke bliver til smatfest.

Teresa Albeck Japsen er også ophavskvinden bag et tilsvarende mudderkort over Roskilde Festival. Til daglig arbejder hun med geografiske analyser i NIRAS' webbaserede kortinfo-løsning, og ud over bluespot-analyser er hun også leveringsdygtig i kort over regnhændelser og havstigninger, og NIRAS' datasæt sætter hende også i stand til at visualisere vandets strømningsveje under forskellige forhold.