Moderne biavl revolutionerer Tanzania

Moderne biavl i Tanzania bidrager til at løfte indbyggerne ud af fattigdom og sikrer et godt miljø og større kvalitet af honning. Se videoen og bliv klogere på, hvordan NIRAS i samarbejde med lokale organisationer har sat nye standarder i honningproduktionen.

25. sep 2014

I de skovrige områder i Tanzania møder man ikke længere biavlere, der med livet som indsats kravler mod trætoppene i jagt på de gyldne honningdråber. De lokale biavlere er blevet uddannet til ikke bare en mere effektiv men også sikker honningproduktion.

Et nyt udviklingsprojekt mellem firmaet Unyanyembe, det bilaterale projekt LIMAS og NIRAS som teknisk rådgiver klæder Tanzanias lokale biavlere bedre på. Helt bogstaveligt.

Bedre honning og et bedre liv

Udviklingsprojektet sætter fokus på, at de lokale avlere skal have bedre vilkår, og at produktionen skal resultere i en bedre kvalitet af honning. Det betyder bl.a. at biavlerne har fået arbejdsdragter, der beskytter dem mod bistik. Noget de ikke tidligere havde. Samtidig har de fået moderne røgapparater.

Tidligere samlede biavlerne en buket af blade ind, brændte den, klatrede op i de høje træer og prøvede at fordele røgen hen på bierne. Bierne blev jaget væk, men røgen var ikke til at styre, og man risikerede at honningen blev ødelagt.

 

”Ved at forbedre biavl med moderne metoder har vi også mulighed for at forbedre indbyggernes levefod,” siger Ephraim Mmbaga, kommissær i Liwale området.

Honningrevolution

Nyt er også, at kvinder kan være biavlere på lige fod med mændene og derved forsørge sig selv.

”Vi er i gang med en honningrevolution til gavn for hele Tanzania,” fortæller Mary Jackson, direktør i Unyanyembe.

LÆS MERE Udviklingsbistand i praksis: Fra bondekone til strømlinet ægproducent

Biavlerne sætter stor pris på de bedre arbejdsforhold, da de tidligere generationer satte livet på spil for den søde honning.

”Hvis vi gjorde som vore forfædre, skulle vi klatre op i de høje træer og bede til Gud om ikke at falde ned. Hvis det lykkedes en at komme ned, måtte man så håbe på, at der ikke stod en sulten løve og ventede på sin middagsmad,” siger en af biavlerne fra projektet.

LÆS MERE LIMAS